Prethodni članak
Sljedeći članak

Politika se uključila u štrajk radnika INKOP-a

U poznanovečkom INKOP-u još uvijek ne pronalaze rješenje za isplatu plaća za 230 radnika koji prosvjeduju od prošle srijede. Sada su se u priču uključili i političari.


Radnici poznanovečkog INKOP-a, koji zbog neisplate plaća prosvjeduju već gotovo tjedan dana, ogorčeni su što su ih, kako kažu, političari zaboravili, piše današnji Zagorski list.

Ipak, nakon što im je najprije HSP AS dao moralnu podršku, jučer ih je posjetio čelnik Hrvatskih laburista Tomislav Končevski, rekavši im da će razgovarati s direktorom i pokušati pomoći.

-Čekao sam direktora pola sata, ali se nije došao pa ću sutra ponovo pokušati razgovarati s njim, kako bih se informirao kako je uopće jedna takva tvrtka upala u probleme, zašto ne može isplatiti plaće i mogu li im na neki način pomoći. Kontaktirao sam i Sindikat tekstila, kože i obuće i njihov predsjednik je već na putu za INKOP, kako bi ih savjetovao. Isto tako, ukoliko radnici to budu željeli, Hrvatski laburisti će im osigurati besplatnu pravnu pomoć – rekao je Končevski jučer poslijepodne novinarima Zagorskog lista.

Župan Željko Kolar bio je u INKOP-u još u svibnju te je također obećao pomoći i radnicima, ali i menadžmentu, što od tada, kako je rekao Zagorskom listu, redovito pokušava.

- Inkop se obratio za pomoć Krapinsko-zagorskoj županiji oko nemogućnosti isplate plaća i nabave repromaterijala – naime, imali su ugovorene poslove za MORH i HT u iznosu cca. četiri milijuna kuna, ali zbog nedostatka obrtnih sredstava (tekuća likvidnost) nisu mogli realizrati posao. Istovremenu su bili blokirani od njihove tada poslovne banke (Kreditna banka Zagreb) za iznos od cca. deset milijuna kuna. Tražili su kod svoje banke i nekih drugih poslovnih banaka da temeljem ugovora s MORH-om dobiju kratkoročni kredit za odrađivanje posla- ispričao je Kolar Zagorskom listu te dodao da su INKOP tada sve banke redom odbile radi blokade i ostalih obveza.

Tada ih je, kaže Kolar, Županija uputila na svoju poslovnu banku, PBZ d.d. gdje im je odobren kratkoročni okvir/limit za financiranje tekućeg poslovanja u iznosu od cca. pet milijuna kuna, a kojeg su mogli koristiti temeljem cesija potpisanih temeljem gore spomenutih ugovora od strane MORH-a, HT-a i ostalih kupaca.

- Da bi se sredstva PBZ-ovog kredita mogla koristiti trebalo je deblokirati račun od strane KBZ kako bi se mogle potpisati cesije kao instrument osiguranja povrata KBZ-ovog kredita. U tu svrhu je održan sastanak u KBZ-u gdje je dogovorena deblokada računa, time da se iz PBZ-ovog kredita zatvore i dospjele obveze prema KBZ-u. Paralelno im je i organiziran sastanak u HBOR-u s ciljem financijske konsolidacije kroz realizacije dugoročnog kredita kojim bi se refinancirale postojeće kreditne obveze u iznosu većem od petnaest milijuna kuna prema KBZ-u i leasing kući, koje su sada uz vrlo visku kamatanu stopu te na kratki rok. Krapinsko-zagorska županija u stalnom je kontaktu sa direktorom INKOP-a Zlatkom Novoselom, od kojega je zatražila spisak zalihe robe, kako bi mogla pomoći oko prodaje navedenog – rekao je Kolar, prenosi Zagorski list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook