Prethodni članak
Sljedeći članak

Porast nasilja prema ženama i mladima

Iako postoje dokazi o porastu nasilja prema ženama i nasilja među mladima, nasilje u adolescentskim vezama je tema o koj


Iako postoje dokazi o porastu nasilja prema ženama i nasilja među mladima, nasilje u adolescentskim vezama je tema o kojoj se u našem društvu ne govori. Ne postoje programi koji bi se sistematski bavili tom temom, premda je rad s mladim ljudima koji upravo ulaze u prve veze važan za razvoj kvalitetne veze i prevenciju rodno uvjetovanog nasilja.

Kako bi takvo stanje stvari promijenili, u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje 2004. godine započeli su s provođenjem projekta «Pravo na život bez nasilja– prevencija nasilja u adolescentskim vezama».

-Glavni cilj CESI projekta je prevencija rodno uvjetovanog nasilja među mladima te stvaranje uvjeta pogodnih za poštivanje ljudskih prava i unapređenje rodne ravnopravnosti. CESI je osmislio program prevencije nasilja u adolescentskim vezama za učenike i učenice srednjih škola. Program u trajanju od 11 školskih sati prvenstveno je usmjeren na usvajanje znanja, potvrdu pozitivnih vrijednosti i stjecanje vještina razvijanja i održavanja kvalitetne veze- doznajemo od Amira Hodžića iz CESI-a koji je protekli tjedan u Stubičkim Toplicama u Hotelu «Matija Gubec» s namjerom educiranja osoba koje rade s mladima u odgojno obrazovnim ustanovama, srednjim školama, učeničkim domovima, te domovima za odgoj djece i mladeži organizirao stručni seminar.

Tamna strana ljubavi

Kako bi prevencija nasilja u adolescentskim vezama bila učinkovita, Hodžić navodi kako je potrebno uključiti ne samo sudionike obrazovnog sustava, već i roditelje i lokalnu zajednicu. Osim priručnika za edukatore CESI je izdao i brošuru za učenike pod nazivom «Tamna strana ljubavi – priča o Tanji i Mariu» koja isto tako može biti korištena kao edukacijski materijal.

-Vrlo često nasilje počinje već u predbračnim zajednicama, a svjetske statistike pokazuju da će jedan od deset adolescenata doživjeti neki oblik zlostavljanja u vezi. Rezultati istraživanja provedenog u Engleskoj pokazuju da je između 25 posto i 40 posto djevojaka zlostavljano od partnera, 80 posto čini guranje i udaranje. Istraživanja pokazuju da se nasilje u adolescentskim vezama češće javlja u sredinama u kojima su rodne uloge rigidne, u kojima postoji veća tolerancija prema nasilju protiv žena, a kazne za nasilnike su slabe- ističe Hodžić te dodaje kako mlade osobe vrlo često ne prepoznaju neke oblike nasilja, od šamara, neželjenih dodira, prisiljavanja na seksualne odnose kao i raznih oblika psiholoških ucjena i manipulacija.

Na seminaru u Stubakima sudjelovali su stručni suradnici u odgojno obrazovnim ustanovama iz Šibenika, Zadra, Splita, Čakovca, Varaždina, Zagreba, Slavonskog Broda i Pakraca. Već ove jeseni, nakon gotovo dvije godine, ponovno će biti vršena i istraživanja među mladima koja će pokazati koje korake treba dalje poduzimati u rješavanju ovog velikog i sve prisutnijeg problema.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook