Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjeti su dozvoljeni samo na otvorenom, uz nošenje maski i dezinfekciju

HZJZ je objavio nove upute za posjete u domovima za starije i nemoćne


Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio da se posjeti domovima za starije i nemoćne dopuštaju u dvorišnim prostorima, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance, Posjete su moguće u vanjskim prostorima kao što su vrt, okućnica, dvorište i sl. Korisnici moraju nositi masku, posjeti su ograničenog trajanja te se organiziraju prema unaprijed utvrđenom rasporedu, na način da se može održati razmak od 1,5 metra između svih osoba.

Manji razmak moguć je jedino između korisnika i djelatnika kada je korisniku, uslijed njegovog zdravstvenog stanja, nužna pratnja djelatnika. Pružatelj usluga dužan je paziti da za svaku osobu ima isplanirano najmanje 3 m2 vanjskog prostora.. Posjetioci imaju obvezu cijelo vrijeme nositi masku te se pridržavati drugih mjera zaštite (dezinfekcija ruku i sl.). Preporučuje se da u jednom posjetu jednog korisnika može posjetiti jedna osoba. Prije početka posjeta posjetiocima je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura, posjet se ne može ostvariti. O posjetima pružatelj usluge smještaja vodi dnevnu evidenciju.

Potrebno je omogućiti dostavu higijenskih potrepština, jela u originalnim pakiranjima i ostalih potrepština od strane članova obitelji i prijatelja bez prethodne pohrane; omot je potrebno prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga predati korisniku. Omogućuje se dostava hrane (jela), svježeg voća i povrća; svježe voće i povrće potrebno je prije predaje pružatelju usluge na odgovarajući način oprati. Predmetni paketi predaju se na samom ulazu kod pružatelja usluga.

Omogućuje se i pružanje privatno ugovorenih usluga u ustanovama socijalne skrbi, poput usluga fizikalne terapije, logopeda, psihoterapije, masaže, frizera, krojača, gerontološko-stomatoloških timova i sl.Njihovi posjeti trebaju poštivati mjere suzbijanja i sprječavanja epidemije za svaku od navedenih usluga. Ove nove upute HZJZ se odnosi na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe i djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi osim udomiteljskih obitelji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook