Prethodni članak
Sljedeći članak

Pošto plin? Teško je izračunati, ali skuplji je…

Na svojoj posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o visini tarifnih stavki u ta


Na svojoj posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki te Odluku o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima u 2010. godini. Iza ovih kompliciranih naziva, skriva se sljedeće: Vlada je odobrila povećanje cijene plina, što je već dobro znana vijest.

Kako stoji u obrazloženju odluke, Vlada je 17. prosinca donijela Odluku o cijeni plina za dobavljače plina za opskrbljivače tarifnih kupaca, u iznosu od 1,70 kn/m3. Zato je bilo potrebno promijeniti i cijene plina za krajnje kupce odnosno, visinu tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom. U želji da se ublaže negativni efekti na životni standard hrvatskih građana, ovom Odlukom se usvaja model potpore kućanstvima za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina, u 2010. godini. Time će se porast cijena plina za kućanstva od 1. siječnja 2010. godine ograničiti na 15 posto.

Nezadovoljni distributeri


Opskrbljivači prirodnog plina izdavat će jednom mjesečno za prethodni mjesec račun Ministarstvu financija, s rokom dospijeća od 30 dana, temeljem podataka o ukupno ostvarenom iznosu, provedbom posebne mjere kućanstvima. Pravo na posebnu mjeru ne vrijedi za kuće za odmor.

Prema Tarifnom sustavu za opskrbu plina u cijenu za krajnjeg kupca u kategoriji kućanstva, uključene su cijena plina za dobavljače plina za opskrbljivače tarifnih kupaca, cijena za transport prirodnog plina, cijena za distribuciju prirodnog plina i cijena za opskrbu. Odlukom Vlade maloprodajne cijene prirodnog plina u prosjeku porasla za 19 % i to u rasponu od 17% do 21%. Time prosječna cijena prirodnog plina za kućanstva iznosi 2,33 kn/m3, odnosno cijene se kreću u rasponu od 2,27 kn/m3 do 2,71 kn/m3, bez PDV-a.

Naravno da se povećanje cijena odnosi i na šest distributera plina na područu naše županije. Posebice zbog nesprazuma kod utvrđivanja cijena za velike potrošače, odnosno poduzetništvo i industriju, a distributeri su najprije odbili prvotni prijedlog Plinacroa, cijena je formirana tek prošlog tjedna.

U razgovorima s ljudima iz zagorskih tvrtki koje distribuiraju plin moglo se čuti dosta nezadovoljstva s novim načinom obračuna i novim odlukama koje su donesene. Ono što su svi jednoglasno napomenuli činjenica je da distributeri ne formiraju cijene plina već su one dobivene kroz odluke Vlade i komplicirane formule kojima se utvrđuje krajnja cijena za korisnika. Uz to ona se zapravo točno i ne može definirati jer Plinacro svakog mjeseca dostavlja podatke o kalorijskoj vrijednosti plina, a što se onda pribraja cijeni plina, pa ta cijena može varirati.

Plin Konjščina

Evo kako nam je problematiku promjene cijena opisao direktor tvrtke Plin Konjščina, dipl. ing. stroj. Tomislav Benčić.

- Nova cijena plina uvjetovana je isključivo porastom cijene dobave i uvođenjem troškova skladištenja od strane dobavljača plina. Potrebno je, međutim, naglasiti da se na nacionalnoj razini uvodi novi način formiranja cijene opskrbe koji iziskuje ne samo prilagodbu energetskih subjekata nego i upoznavanje krajnjih potrošača. Od 1. siječnja 2010. godine na snazi su nove cijene opskrbe prirodnim plinom za tarifnu grupu kućanstva koje je donijela Vlada RH i koje su objavljene u Odluci o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom (NN 158/09).

Za Plin Konjščinu d.o.o. cijena opskrbe iznosi 2,476 kn/m3 (bez PDV-a) za osnovnu ogrjevnu vrijednost prirodnog plina koja se sukladno točki II. Odluke umanjuje ili uvećava za razliku stvarne donje ogrjevne vrijednosti isporučenog plina. Također, Vlada RH donijela je Odluku o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima u 2010. godini (NN 158/09). Prema toj Odluci kućanstva će plaćati povećanje od 15 posto u odnosu na staru cijenu prirodnog plina osnovne ogrjevne vrijednosti, a preostali dio povećanja financirat će se iz državnog proračuna.

Cijena opskrbe mijenjat će se ovisno o stvarnoj donjoj ogrjevnoj vrijednosti isporučenog prirodnog plina. Za kućanstva na području opskrbe Plin Konjščina d.o.o. to znači da će se cijena opskrbe od 2,476 kn/m3, osnovne ogrjevne vrijednosti uvećati za razliku donje ogrjevne vrijednosti od 0,05 kn/m3 i umanjiti za iznos Posebne mjere kućanstvima koja se plaća iz državnog proračuna. Prema tom izračunu kućanstva će plaćati cijenu opskrbe od 2,4604 kn/m3 (bez PDV-a), odnosno 3,0263 kn/m3 (s PDV-om). Važno je naglasiti da se posebna mjera za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina ne odnosi na kuće za odmor.

Cijena opskrbe za kategoriju poduzetništva iznosi 2,536 kn/m3 (bez PDV-a), odnosno 3,12 kn/m3 (s PDV-om). I ta cijena ovisit će o stvarnoj donjoj ogrjevnoj vrijednosti isporučenog prirodnog plina. Moramo naglasiti da su ova povećanja cijene prirodnog plina isključivo posljedica porasta cijene dobave, dok Plin Konjščina d.o.o. nije povećavao svoju maržu, usprkos povećanju svih troškova u djelatnostima distribucije i opskrbe – odgovorio je na naš upit direktor Benčić.

Komus


Potrošači kojima plin distribuira Komus d.o.o. u stečaju plaćat će 2,85 kuna plus dodatak za kalorijsku vrijednost, dok je cijena za velike potrošače 2,40 kuna plus PDV plus dodatak za kalorijsku vrijednost. Baš ta nepoznanica oko vrijednosti dodatka za kalorijsku vrijednost najviše zbunjuje potrošače, vele u Komusu, jer nju određuje Plinacro prema svojim očitanjima. Zato se pojavljuju i stalni upiti potrošača oko cijene koja može varirati.

Gradska plinara Krapina

Za potrošače kojima plin distribuira Gradska plinara Krapina nova cijena za kućanstva je 2,57 kuna plus PDV, dok je cijena za poduzetništvo 2,57 kuna plus PDV. Iz Gradske plinare napominju da će potrošačima stizati novi računi na kojima će biti i nova specifikacija izračuna cijene plina.

Zagorski metalac

Nove cijene koje će morati plaćati potrošači Zagorskom metalcu za domaćinstva iznose 2,37 kuna plus PDV, dok je cijena za poduzetništvo 2,46 kuna plus PDV. Kako je u cijenu uračunat i dodatak za kalorijsku vrijednost od prvih 15 dana ove godine, iz Metalca napominju kako je moguće da odstupanje u cijeni bude lipu ili dvije kad stignu novi podaci o kalorijskoj vrijednosti.

Zelenjak plin

Na području koje distribucijom plina pokriva Zelenjak plin, nova cijena za domaćinstva iznosi 2,3615 kuna plus PDV. Kako vikendice nemaju subvenciju države, cijena za takve objekte je 2,44 kuna plus PDV, dok je cijena za poduzetništvo 2,45 kuna plus PDV. U cijenu je uračunat i dodatak za kalorijsku vrijednost.

Humkom

Cijena koju će plaćati po novom potrošači s distributivnog područja Humkoma, za domaćinstva je 2,41 kuna plus PDV plus dodatak za kalorijsku vrijednost. Za poduzetništvo je cijena za jednu lipu viša.

Drugačiji računi za plin


Osim same promjene cijene plina, promijenilo se ili će se promijeniti još dosta stvari. Tako su nam naši distributeri otkrili i još nekoliko problema s kojima se moraju boriti. Pošto je promijenjen način obračuna plina, a uz to su uvedene i nove stavke, računi za plin bit će drugačiji. Zbog toga su se morali angažirati i informatičari da bi mogli prilagoditi programe koji će računati i ispisivati nove račune.

Također cijena plina za poduzetništvo formirat će se svaka tri mjeseca po vrlo kompliciranoj formuli. Uz to po novom, transport plina direktno se ugovara s Plinacrom. Od 4. siječnja također distributeri moraju Plinacru slati nominaciju transportnih kapaciteta i za svaki sat javljati koliko će plina potrošiti. E sad, tko može znati npr. koliko će se plina potrošiti između 23 i 24 sata, a uz to kad su u pitanju i varijacije u temperaturi zraka koje također utječu na potrošnju plina, tome bez imalo uvrede možemo nadjenuti titulu vrača pogađača . Kad se tome doda da će se od 1. listopada plaćati i penali za krive podatke, e onda se uz sve već ranije navedemo pitamo o kakvom smanjenju papirologije i birokracije govorimo, kad su svakim danom procesi u ovoj državi sve kompliciraniji, a nije riječ samo o distribuciji plina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook