Prethodni članak
Sljedeći članak

"Potentne" krpene lutke sve više u modi

Cestari rade na cesti, radnici popravljaju struju - pomislit će neki kad onako izdaleka ugledaju siluetu čovjeka na 500,


Cestari rade na cesti, radnici popravljaju struju - pomislit će neki kad onako izdaleka ugledaju siluetu čovjeka na 500, 600 metara. Nit su "cestari", nit "strujići", to se nekom v Zagorju opet rodil sin.


Dakako, krpena lutka na stupu ili žici, kak to već mora i biti, nakinćena je i vrlim muškim međunožnim atributom - nek se zna kaj se to v hiži rodilo. Za oblikovanje "muške potencije", sasvim će dobro poslužiti i obična plastična boca jamničke.

Ovog i prošlog tjedna tim su svečanim načinom obilježena čak dva rođenja - jedno u Tuheljskim Toplicama, drugo u Maču. E sad, je li se to tak u Zagorju odnekada delalo ili su to ovi današnji mladi Zagorci sve to malo "iznovokomponirali", reći će nam jedna od rijetkih čuvarica autohtone zagorske tradicije Ljubica Bednjanec iz Selna pokraj Krapinskih Toplica.

- Ovi mladi s vješanjem lutkih za rođenje i štrajanjem oko hiže malo pretjeruju i preokreću našu tradiciju. Istina je da se ovakva slična lutka vješala po zimi za fašnik ispred hiže starog dečka koji baš nekak i ne trza za ženske, a za kojeg je selo ocijenilo da je nekak došlo vrijeme da se oženi. Običaj je bil da se ak se rodi sin za plot, lesu ili ogradu ispred hiže obese kifle, ak se pak rodi žensko dete da se obese žemlje. Ispred hiže na cesti bojom bi se napisalo za muško - cuc, a ak se pak rodi ženska pišulja. Dodalo bi se obično i ovo - "Da je muž imal bolji klin, rodil bi se sin." Ak je dečecu kad je došel doma kosa slučajno bila svijetla ili ak je mladom tateku plava ili žuta kosa, za dečeca bi se napisalo i "hibrid" - rekla je o prigodnim zagorskim svečanostima uz rođenje djeteta Ljubica Bednjanec.

Zagorje.com/Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook