Prethodni članak
Sljedeći članak

Poticaji za manja poljoprivredna gospodarstva

U Konjščini četiri godine djeluje udruga poljoprivrednika Gruda. S prvobitnih 28 članova koliko ih je bilo na osnivačkoj


U Konjščini četiri godine djeluje udruga poljoprivrednika Gruda. S prvobitnih 28 članova koliko ih je bilo na osnivačkoj skupštini, udruga se u prošle četiri godine znatno povećala i danas okuplja 121 poljoprivredno kućanstvo, od čega je osam članova udruge s rubnih područja susjednih općina.

Ostvareni poticaj

Prema riječima predsjednika upravnog odbora I. Štabeka, udruga je osnovana kako bi se ostvarili poticaji manjih poljoprivrednih gospodarstava, koja su manja od tri hektara zemljišta, odnosno na kojima je manje od četiri krave.

Potpisnici su ugovora o desetogodišnjem najmu poljoprivrednog zemljišta s Trgostilom iz Donje Stubice jednim od četiri nositelja poljoprivrednog poticaja u našoj županiji. Time ne samo članovi udruge nego i ostala zainteresirana kućanstva ostvaruju poticaj, a članovi udruge i popust od deset posto na kupnju repromaterijala, koji se odnosi na zaštitna sredstva u poljoprivrednoj proizvodnji.
Financiraju se članarinama od 50 kuna po obitelji, ali i donacijama općine 10.000 kuna i županije 12.000 kuna.

Udruga ima svoje predstavnike u upravnom i nadzornom odboru Saveza poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije, osnovanom ove godine kako bi se povezalo ministarstvo poljoprivrede i udruga malih poljoprivrednika sa sjedištem u Zlatar Bistrici.

Od trenutačnih aktivnosti Štabek izdvaja dodatno uređivanje i opremanje stočnog sajma u Donjoj Konjščini. Sajam na kojem se nekada dosta trgovalo bio je godinama izvan upotrebe. Udruga ga je ponovno aktivirala čime je seoskom stanovništvu pružena mogućnost za kupnjom i prodajom stoke i svinja bez sudjelovanja prekupaca.

Posjeti sajmovima

Gruda za svoje članove organizira posjete sajmovima i raznim tematskim predavanjima. I ove je godine organiziran prijevoz autobusom za sedamdeset članova koji su posjetili sajam u Gudovcu.
Osnivači udruge budućnost vide u povećanju broja članova i prerastanju udruge u poljoprivrednu zadrugu koju je Konjščina nekada imala, a koja bi im osim ostalih pogodnosti omogućila i bolji plasman njihovih proizvoda.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook