Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpisan Sporazum o suradnji između Krapinsko – zagorske županije i subregija Obsotelje in Kozjansko

U sklopu ovog događaja službeno je obilježen i početak rada Područnog ureda Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija - Hrvatska


U Krapini je danas svečano potpisan Sporazum o suradnji između Krapinsko – zagorske županije i subregija Obsotelje in Kozjansko. Sporazumom je ukupno obuhvaćeno 14 jedinica lokalne samouprave s hrvatske i slovenske strane – grad Pregrada i općina Đurmanec, Hum na sutli, Kumrovec i Zagorska Sela te Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje, Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Dobje i Bistrica ob Sotli.

Međusobna suradnja ostvaruje se na područjima korištenja sredstava fondova i programa Europske unije, poticanja suradnje i zajedničkog razvoja  gospodarstva, suradnje i razvoja jedinica lokalne samouprave, poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaštite okoliša, turizma i sporta, zdravstva, obrazovanja i kulture, prometa i komunalnog gospodarstva.

U sklopu ovog događanja službeno je obilježen početak rada Područnog ureda Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020, koji je otvoren u prostorijama Zagorske razvoje agencije. Područni ured u Krapini jedna je od dviju hrvatskih podružnica Zajedničkog tajništva ovog programa EU – a. Zajedničko tajništvo čini šest članova, od kojih je četvero smješteno u Ljubljani, a po jedan član lociran je u područnim uredima u Krapini i Buzetu. Neovisno o lokaciji, svi članovi Zajedničkog tajništav imaju podjednake zadaće i to ponajprije uključuje informiranje i savjetovanje potencijalnih prijavitelja te pružanje pomoći korisnicima tijekom provedbe projekata. Krapina i Buzet kao lokacije su odabrani zbog geografskog položaja koji ih čini dostupnima svim priobalnim i kontinentalnim županijama i regijama koje sudjeluju u Programu suradnje.

Program je predstavio voditelj Zajedničkog tajništva Tadej Bašković, koji je istaknuo da je odobren u rujnu 2015. Godine sa svrhom promicanja održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja te poticanja pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade ili samo posjećuju programsko područje. Vizija programa je 'Povezani u zelenom', a označava smjer prema održivom razvoju. Korisnici s obje strane granice mogu konkurirati za nešto više od 33 milijuna eura sredstava EFRR –a.

- Posebno mi je zadovoljstvo da je Područni ured otvoren u Krapini, mi na to gledamo kao na priznanje svima koji su sudjelovali u provođenju programa. Na programskim projektima u budućnosti želimo raditi zajedničkim snagama i iskustvom. Surađivali smo i do sada, a formalnim potpisom sporazuma suradnji smo dali dodatnu težinu i zamah – naglasio je ovom prilikom župan Krapinsko – zagorske županije  Željko Kolar. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook