Prethodni članak
Sljedeći članak

Potresni rizik u Zagrebu vrlo visok


Zagreb je smješten u aktivnom epicentralnom području. Kako bi se zaštitili ljudski životi i građevine, potrebno je utvrditi potresni rizik koji je, prema podacima dobivenima u sklopu europskog projekta, vrlo visok. Ti podaci izravno ulaze u planove rizika od potresa te civilne zaštite, piše HRT.

Sesvete i Gornja Dubrava nalaze se blizu epicentra mogućih potresa. Prema istraživanju, te gradske četvrti prednjače po broju zgrada i stanovnika, što znači da je potresni rizik na tom području znatno veći. Ipak, nisu najugroženije.

Naknadna podrhtavanja dulje vrijeme prisutna na području jačeg potresa

Potres u Zagrebu od 2,9 po Richteru

- Svi građani koji žive u zgradama od 1980. na ovamo i koje su izvedene kako treba, da nemamo nekakvih izvedbenih problema, možemo smatrati sigurnijima ili sigurnima, rekao je Josip Atalić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

- Vi imate kvartove koji su jako veliki i velik broj ljudi živi u njima i naravno taj kvart je gdje će možda ljudskih žrtava biti više, onda imate kvartove poput Gornjeg i Donjeg grada, gdje ne živi puno ljudi, ali zbog stare gradnje i jer se tamo nalaze kulturna dobra, računamo da će tamo biti materijalni gubici najveći, naglasila je Kristina Martinović, voditeljica projekta "Potresni rizik Grada Zagreba".

Izrađeno je osam elaborata - o seizmičkim istraživanjima, geologiji, geotehnici, visokogradnji, mostovima, hidrotehničkim građevinama, kulturnim dobrima i kartografiji. U slučaju velikog potresa u metropoli su mogući odroni. Prema dobivenim rezultatima, ne očekuju se znatna oštećenja visokih zgrada.

- Mostovi su jako dobro prošli na analizama. Oni su nam prvenstveno koridori koji će se koristiti i za evakuaciju i za opskrbu, kaže Martinović.

U svim elaboratima ističe se nužnost stalnog prikupljanja podataka, a baza će, među ostalim, poslužiti za provođenje brzih pregleda u slučaju potresa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook