Prethodni članak
Sljedeći članak

"Povisio cijene i ukinuo linije, a optužuje nas"

Nakon prosvjeda vozača autobusa najvećeg zagorskog autobusnog prijevoznika Presečki grupe, koji su jučer na 15 minuta za


Nakon prosvjeda vozača autobusa najvećeg zagorskog autobusnog prijevoznika Presečki grupe, koji su jučer na 15 minuta zaustavili svoje autobuse na redovnim linijama na području Krapinsko-zagorske županije zbog nelojalne konkurencije u javnom cestovnom prometu, problema rada na crno, te posebice zbog protuzakonitog poslovanja auto-taksi prijevoznika na području županije, oglasili su se i zagorski mali prijevoznici osporavajući optužbe izrečene na njihov račun.


- Najveći problem prema našem mišljenju, a u ovom su poslu neki i više od 15 godina, nastao je kada je prošle godine Presečki izgubio prijevoz školaraca. Do tada su se autobusne linije bazirale na rasporedima školske djece, pa su se s djecom, za koju je plaćalo nadležno ministarstvo, vozili i ostali putnici. To doduše nije bilo potpuno zakonito, ali je bilo uigrano. Kada je Presečki dignuo cijenu školskog prijevoza za 16 posto, Županija je pozvala nas male prijevoznike na sastanak i pitala možemo li pokriti cijelu županiju.

Naravno da smo mi na to pristali, pa je Županija Presečkom dala otkazni rok od mjesec dana i nakon toga njegove su linije postale nerentabilne - ispričali su nam taksi-prijevoznici grada Zlatara, koji su napomenuli kako je nakon gubitka školske djece Presečki ukinuo većinu linija koje su do tada prometovale na zlatarskom području, a uskoro je prodao i autobusni kolodvor, pa je grad Zlatar nakon više od 40 godina, na veliko ogorčenje građana, ostao bez autobusnog kolodvora, koji su zamijenila dva ugibališta.

- Oni tvrde da mi mali prijevoznici obavljamo prijevoz ispred autobusnih linija, odnosno da kupimo putnike neposredno prije dolaska autobusa, a pravo stanje stvari je da većina nekadašnjih autobusnih linija uopće više ne prometuje.

Pa kako onda uzimamo njihove putnike kada autobusa uopće nema, a za primjer može poslužiti Belec, za koji više uopće nema autobusne linije - dodaju zlatarski prijevoznici.

Neopravdanim smatraju i tvrdnje da posluju nezakonito, odnosno bez izdavanja računa.

- Mi svi imamo prijavljene obrte, plaćamo davanja i sve ono što prema zakonu moramo. Imamo uredne koncesije i taksimetre, što redovite inspekcije i kontroliraju. Zakonski imamo utvrđenu cijenu prijevoza unutar grada Zlatara, sve izvan je slobodna pogodba, a što se tiče davanja, ona ovise o tome tko koliko zaradi, pa se time ne razlikujemo od Presečkog - ističu taksisti koji navode da je poroblematika malih prijevoznika prisutna na razini cijele Hrvatske, a ne samo Zagorja.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook