Prethodni članak
Sljedeći članak

Povlači se još jedan proizvod zbog bakterije koja može dovesti do paralize moždanih stanica


Državni inspektorat Republike Hrvatske povukao je s polica trgovina Finissima dimljeno filet lososa od 100 grama, a razlog je utvrđena bakterija Listeria monocytogenes. Kako su naveli iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Losos je pakiran 14. lipnja, a rok upotrebe mu je do 29. srpnja 2023. godine. Proizvođač je tvrtka Ancora Nouva iz Srbije, dok ga na tržište stavlja Konzum. Zbog iste je bakterije u svibnju bio opozvan prozivod Premium losos graved dimljeni od 100 grama čiji je proizvođač BEK-pušnica d.o.o. iz Kaštel Novog, a koji se mogao pronaći na policama SPAR-a. Listeria monocytogenes otkrivena je i u travanju u kajmaku čije je podrijetlo u Austriji.

Inače, riječ je o bakteriji koja može izazvati infekciju središnjeg živčanog sustava, jer ovaj mikroorganizam ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva (posebice moždanog debla), kao i ovojnica mozga. Može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), meningoencefalitisa i razvoja gnojnih žarišta u mozgu u vrlo rijetkim slučajevima. Promjene mentalnog statusa su česte, a konvulzije se javljaju u barem 25 posto zahvaćenih pacijenata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook