Prethodni članak
Sljedeći članak

Povratak sakupljanja starog papira u školama

Zlatno novinarsko pravilo koje se uči na studiju novinarstva glasi, ništa nije tako staro kao jučerašnje novine. No, dan


Zlatno novinarsko pravilo koje se uči na studiju novinarstva glasi, ništa nije tako staro kao jučerašnje novine. No, danas je stoljetna tajna «zanata» malo modificirana te nadopunjena novom istinom koja glasi, ništa nije tako korisno kao recikliranje starih novina.

Naime, u proteklih 50 godina proizvodnja papira se udeseterostručila. Po «glavi» stanovnika s 30 narasla je na više od 300 kilograma.

Neorganizirana Hrvatska

Takav, vrtoglavi porast proizvodnje u drugoj je polovici 20. stoljeća razorio šume, pa «pluća» svijeta danas sve više dišu na «škrge». Kako bi se to promijenilo sve je izraženija svijest o važnosti recikliranja papira, a ta «pamet» pomalo zahvaća i Hrvatsku jer, vjerovali ili ne, na dugoj listi proizvoda koje «Lijepa naša» uvozi nalazi se i stari papir.

Posljedica je to činjenice da kod nas «kanali» prikupljanja papira nisu uhodani, svijest o važnosti prikupljanja nije dovoljno izražena, o mogućnosti zarade prikupljanjem malo tko razmišlja, pa u konačnici stari papir uvozimo kao da je riječ o proizvodu koji sami ne znamo proizvesti, poput novog automobila ili računala. No, malo pomalo i to se mijenja. Ovih dana nova ekološka svijest ulazi i u Krapinsko zagorsku županiju.

Otkup po školama

Tvrtka Unija papir Zagreb, pogon Novi Dvori pokraj Zaprešića, odlučila je u Krapinsko zagorskoj županiji obnoviti sakupljačku mrežu starog papira. Kako je riječ o ekološki osviještenoj akciji koja uz ekonomske interese ima i izražen obrazovni značaj počinje se u Osnovnim školama. Unija će po cijeni od 20 lipa po kilogramu otkupljivati papir od školaraca, a najbolje će na kraju godine i dodatno nagraditi. Prva škola koja je zahvaćena akcijom je Veliko Trgovišće.

-Želimo što više sakupiti na domaćem tržištu, maksimalno izbjeći uvoz papira te sačuvati naše šume od pretjerane sječe zbog proizvodnje celuloze – obrazložio je pokretanje akcije Unijin komercijalist zadužen za organizaciju otkupa papira, Nenad Ivančić, koji ističe da je iznimno važno osvijestiti mlade da rade nešto korisno te da čuvaju prirodu i okoliš za buduće naraštaje.

Puni kontejneri

Slično govori i ravnateljica Osnovne škole u Velikom Trgovišću, Štefica Petek, koja ističe edukativni značaj čitave akcije.

-To je jako pohvalno jer kod mladih razvijamo svijest o pametnom raspolaganju otpadom, a odaziv je jako dobar. U područnim školama u Strmcu i Dubrovčanu već čekaju puni kontejneri za otkup, a slično je i u samom Trgovišću – ispričala je gospođa Petek.

– Zagorje smo odabrali jer dugo godina ovdje takve akcije nisu sustavno provođene, a mi želimo kontinuirano skrbiti o prelijepom zagorskom okolišu, koji je još uvijek poprilično očuvan. Nadamo se da će naša akcija pomoći da takav i ostane – zaključio je Ivančić koji ističe da je «premijera» u Velikom Trgovišću organizirana ponajprije zbog blizine jer radi se o Novim Dvorima najbližoj zagorskoj općini. No, tu priči nije kraj jer se akcija već ovaj mjesec nastavlja u Klanjcu, Kumrovcu, Zlataru, Belcu i Bedekovčini.

Poziv zainteresiranima

U Uniji bi željeli da i ostatak Zagorja prepozna njihova nastojanja te pozivaju sve zainteresirane škole, ustanove i poduzeća koje muči odlaganje staroga papira da im se jave. Telefon za čistije Zagorje je otvoren. Potrebno je samo nazvati 01/ 3310 349.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook