Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati beogradski glumac Rade Marković umro u zabočkoj bolnici

Poznati srpski kazališni, filmski i televizijski glumac Rade Marković umro je u 89. godini u Općoj bolnici u Zaboku. Bio


Poznati srpski kazališni, filmski i televizijski glumac Rade Marković umro je u 89. godini u Općoj bolnici u Zaboku. Bio je na odmoru u kući svoje druge supruge u Klanjcu kada mu je pozlilo.
Rade Marković umro je u petak na kardiološkom odjelu Opće bolnice u Zaboku.

Rade Marković rođen je 14. listopada 1921. godine u Beogradu, njegova bivša supruga Olivera Marković također je poznata glumica, a sin Goran je proslavljeni filmski redatelj.

Kao filmski glumac Marković je debitirao 1948. godine ulogom u filmu Besmrtna mladost Vojislava Nanovića.

Do 1987. godine je nastupio u oko 60 filmova. Za sporednu ulogu u filmu Šolaja Vojislava Nanovića dobio je Zlatnu arenu u Puli 1955. godine. Među zapaženim su mu ulogama one u filmovima Diverzanti (1967.) i Valter brani Sarajevo (1972.) Hajrudina Krvavca, Nacionalna klasa (1979.) i Variola vera (1982.) Gorana Markovića. Glumio je i u popularnim televizijskim serijama Grlom u jagode i Otpisani.

Režirao je i dva dokumentarna filma te predavao glumu na Akademiji kazališne umjetnosti u Novom Sadu.

U bivšoj Jugoslaviji bio je nagrađen je svim najznačajnijim stručnim nagradama.

Posljednju filmsku ulogu ostvario je u filmu Mi nismo anđeli 2 prije 5 godina. Posljednji intervju dao je prije nekoliko dana Zagorskom listu.

Z.G.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook