Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati meteorolog: 'U protekla dva dana oborili smo rekorde, a uskoro se vraćaju vrućine'


Nakon toplinskog vala mnogi građani su se veselili promjeni vremena, no neki nisu očekivali da će se nebo tako otvoriti. Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić rekao je da su u protekla dva dana bile rekordne količine padalina.

"Riječ je o pljuskovitim oborinama koje su onda u pojedinim dijelovima zemlje dovele do ekstremne količine oborine. U Zagrebu je u par sati pala gotovo mjesečna količina oborina, u Maksimiru je izmjerena najveća količina otkako su počela mjerenja, izmjereno je 89, gotovo 90 litara po četvornom metru. Velika količina oborina pala je također i na istočnim obroncima Male Kapele, tako je u Modrušu u 24 sata palo 123 litre po četvornom metru. Na Mljetu je pala velika količina kiše, negdje oko 60 litara, u nacionalnom parku u Goveđarima je izmjereno oko 63 litre, dakle zaista je u pojedinim mjestima bila ekstremna količina kiše", kazao je Čačić.

Objasnio je da su pojave velikih vrućina pa zatim obilnih padalina povezane jedna s drugom. Nakon dugog razdoblja vrućina, kada prodre vlažan zrak na vruću podlogu ili toplo more, stvaraju se snažne kiše i grmljavinski oblaci. To je posljedica i većih energija u atmosferi, što se može povezati i s klimatskim promjenama, objasnio je.

Uskroro se vraćaju i vrućine, a nakon njih i mogućnost padalina. "O potopu možda još ne bi govorili. Manji je broj sunčanih sati, dan je kraći, međutim i dalje će biti vrućina. Ne možemo isključiti da neće biti velike količine oborine. S time da produkcija te oborine u atmosferi ne ovisi samo o temperaturi nego i o drugim mehanizmima", napomenuo je Čačić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook