Prethodni članak
Sljedeći članak

Pozornost vozačima traktora

Dana 26. siječnja 2011. godine u 15.10 sati u mjestu Lepa Ves, kod Donje Stubice, sletio je poljoprivredni traktor (bez


Dana 26. siječnja 2011. godine u 15.10 sati u mjestu Lepa Ves, kod Donje Stubice, sletio je poljoprivredni traktor (bez sigurnosne kabine ili okvira koji štiti vozača od ozljede u slučaju prevrtanja traktora), kojim je bila priključena neregistrirana laka prikolica domaće izrade, a kojim je upravljao muškarac rođen (1984.) godine krećući se kolnikom nerazvrstane ceste iz smjera Vučaka u smjeru Vinetrovca.

Traktor se prevrnuo iz razloga što je vozač traktora, vozilo u kretanju držao preblizu lijevog ruba kolnika, te je kotačima traktora zahvatio bankinu.

Prilikom prevrtanja traktora vozač je zadobio tjelesne povrede, te je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u Opću bolnicu Zabok, gdje je od zadobivenih ozljede preminuo.

U cilju smanjivanja stradavanja vozača traktora i radnih strojeva, u narednom razdoblju će policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske prilikom redovnog nadzora prometa obratiti i posebnu pozornost na prometovanje traktora i radnih strojeva, te u nadzoru procesuirati prekršaje kao što su nanošenje blata i zemlje na kolnik, tehničku neispravnost traktora i istek valjanosti registracije traktora i radnih strojeva, neposjedovanje vozačke dozvole, upravljanje traktorom pod utjecajem alkohola, nepropisan prijevoz putnika na traktorima ili prikolicama, kao i druge prometne prekršaje koji su u uzročnoj vezi sa događanjem prometnih nesreća.

S tim u vezi dajemo i nekoliko savjeta vozačima traktora:

- prilikom sudjelovanja u prometu traktori moraju biti registrirani i imati ispravne propisane uređaje i opremu,

- na traktorima prvi put registriranim u Republici Hrvatskoj nakon 1. siječnja 1983. godine mora biti ugrađena sigurnosna kabina ili okvir koji štiti vozača od ozljede u slučaju prevrtanja traktora,

- traktorom smije upravljati osoba ako ima važeću vozačku dozvolu (vozač kojem je izdana vozačka dozvola kategorije A1, A2, A, B, C1, C, D i H ima pravo upravljati i traktorom),

- na traktoru se smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli, zabranjeno je prevoziti osobe na traktorskim priključcima,

- da prilikom obavljanja poljodjelskih radova ne skidaju s traktora kabinu ili zaštitni okvir,

- da vode računa o konfiguraciji tereta (nagib, nizbrdica i dr.) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora,

- radi sigurnosti ostalih sudionika u prometu potrebno je da traktor bude ispravno označen (trokut za obilježavanje sporih vozila, ispravna svjetleća signalizacija i dr.), te da su u obavezi ukloniti blato prije stupanja na kolnik (sa oranica, dvorišta i drugih površina).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook