Prethodni članak
Sljedeći članak

Predajte kandidature do 2. svibnja u ponoć!

Za nadolazeće lokalne izbore koji će se održati 19. svibnja ove godine, krajnji rok za predaju kandidacijskih lista je u četvrtak 2. svibnja u ponoć.


Za nadolazeće lokalne izbore koji će se održati 19. svibnja ove godine, krajnji rok za predaju kandidacijskih listaje u četvrtak 2. svibnja u ponoć.

Nakon predaje, Izborno povjerenstvo dužno je kandidacijske liste javno objaviti u roku od 48 sati, a danom njihove objave službeno započinje i izborna kampanja što znači najkasnije 5. svibnja. Ona prestaje 24 sata prije dana izbora, 18. svibnja, a tada nastupa izborna šutnja, koja traje do nedjelje, 19. svibnja do 19 sati.

Svaki od njih mora ovjeriti svoju izjavu da prihvaća kandidaturu. To može učiniti besplatno  u DIP-uili to može učiniti kod javnog bilježnika.

Od ove godine, sukladno novim zakonskim propisima vezanih za financiranje predizborne kampanje, prvi put će se provoditi nadzor preko koordinatora za financije, koji će biti član Izbornog povjerenstva.

Prvi i drugi krug

Prilikom predavanja kandidacijskih lista, kandidati i stranke bi trebali uz listu, predati i broj računa preko kojeg će ići sve donacije i uplate tijekom kampanje. Taj će račun preko spomenutog koordinatora nadzirati DIP. Povjerenstvo je dužno prihvatiti listu i bez tog računa, s tim da se onda mora dostaviti u najkraćem mogućem roku.

Inače, za pobjedu nekoga gradonačelničkog ili načelnika kandidata u prvom krugu potrebno je 50 posto plus jedan glas birača koji su izašli na izbore. Ne dobije li nitko tu potrebnu većinu, ide se u drugi krug izbora 2. lipnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook