Prethodni članak
Sljedeći članak

Predsjednik HVIDR-e ukrao 390 000 kuna?

Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv predsjednika Upravnog vijeća Doma umirovljenika Svetog Nik


Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv predsjednika Upravnog vijeća Doma umirovljenika Svetog Nikole u Krapini Marijana Mikše, koji je i predsjednik krapinske Hvidre, te ravnateljice Ane Marinović. Mikšu Državno odvjetništvo tereti da je tijekom 2004. ukrao 390.000 kuna domu umiroljenika i time zloporabio svoj položaj i ovlasti.

To je izveo na način da novac u gotovini koji su pojedini štićenici plaćali za smještaj u domu jednostavno nije uplatio u blagajnu ili žiroračun doma. Također je u optužnici navedeno da je osim toga krivotvorio i račune za kupnju madraca i kreveta koji nisu nikada kupljeni, a i taj novac je prisvojio. Ravnateljicu Marinović optužnica tereti za nesavjestan rad u službi jer je propustila obaviti dužni nadzor i time nanijela štetu domu umirovljenika.

Inače su dom umirovljenika u Krapini država i mjerodavno ministarstvo dali na upravljanje krapinskoj Hvidri, koja sama odlučuje o smjeni rukovodstva doma. Iz republičke Hvidre kažu da oni ne mogu smijeniti rukovodstvo doma jer je on u mjerodavnosti krapinske udruge, na čijem je čelu Marijan Mikša, a ta mogućnost postoji jedino u slučaju pravomoćne sudske presude za kazneno djelo.

Dodaju da su oni podnijeli prijavu policiji nakon što nisu dobili godišnje izvješće o radu krapinske udruge i samog doma. Pokušali smo utjecati na krapinsku udrugu da riješi tu sitauciju, kažu u Hvidri, ali bez uspjeha te smo na kraju sve prijavili policiji.

Također se postavlja pitanje kako je država i mjerodavno ministarstvo baš krapinskoj Hvidri dalo na upravljanje dom umirovljenika, koji je vrijedan oko šest milijuna eura, a većinu novca za smještaj starijih osoba dom dobiva upravo od države, a neslužbeno doznajemo da je cijeli slučaj istraživala i Protuobavještajna agencija.

- Nisam vodila financijsko poslovanje i ne osjećam se krivom za nesavjesno poslovanje. Po struci sam socijalni radnik i prvenstveno sam vodila brigu o tome da osiguram što bolje uvjete života korisnicima našeg doma - kaže Ana Marinović, ravnateljica Doma umirovljenika Svetog Nikole.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook