Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljen projekt "Krediti za studente"

Na današnjoj konferenciji za novinare županica Vlasta Hubicki i dožupan za društvena pitanja Davor Gredičak predstavili


Na današnjoj konferenciji za novinare županica Vlasta Hubicki i dožupan za društvena pitanja Davor Gredičak predstavili su novi projekt županije Krediti za studente s područja Krapinsko-zagorske županije.


Naša županija među prvima u Hrvatskoj uvodi takav model pomoći studentima, a od drugih modela se razlikuje po izvrsnosti tj. svim studenti koji završe studij s prosjekom ocjena 5,0 županija će platiti cjelokupan iznos kredita, a onima koji će imati prosjek veći od 4,5 platit će kamate na kredit.

Svrha koja se želi postići donošenjem ove odluke je, na razini visokog obrazovanja, povoljnim kreditima poticati, motivirati i omogućiti studiranje što većem broju mladih ljudi s područja Krapinsko-zagorske županije i time bitno povećati broj visokoobrazovanih građana, kao preduvjeta za brži razvoj Županije i šire regije.

Krediti će se odobravati do 2.000,00 kuna mjesečno redovnim i izvarednim studentima preddiplomskih i diplomskih studija s prebivalištem na području Županije. Vremensko korištenje kredita određeno je brojem godina potrebnih za redovni dovršetak određenog studija. Odabir banke će se izvršiti na temelju najpovoljnijih uvjeta kreditiranja za korisnike kredita (kamatna stopa, naknada).

U svim kreditima Županija jamči banci svojom imovinom, s time da će banka svoja potraživanja prvenstveno naplatiti od korisnika kredita, sudužnika ili solidarnog jamca, a tek na kraju od Županije.

Iznimno od toga, ako podnositelja zahtijeva zbog socijalnog statusa banka ocijeni kreditno nesposobnim, Županija će preuzeti solidarno jamstvo za osiguranje povrata kredita.

No, uvjet je da u zadnja dva razreda srednje škole imaju najmanji prosjek ocjene 4,0 odnosno 3,0 za studente starijih godišta, te ako mu prihod po članu domaćinstva ne iznosi više od tisuću kuna mjesečno. Prvi krediti će krenuti već od 1. siječnja 2007, a tim projektom se ukidaju studentske stipendije koje je dosad dodijeljivala Županija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook