Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena knjiga o zaštićenim prirodnim vrijednostima

U restoranu Zelenjak u Risvici pokraj Kumrovca preksinoć je održano javno predstavljanje knjige Zaštićene prirodne vrij


U restoranu Zelenjak u Risvici pokraj Kumrovca preksinoć je održano javno predstavljanje knjige Zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije koju je izdala zagorska Javna ustanova koja se brine o zaštićenim prirodnim vrednotama u Zagorju.

Ova džepna brošura koju su napisali dr. Željko Španjol i dr. Ivan Martinić, koju je uredio Ivan Ištok, a za tisak pripremio Vladimir Poljanec, zapravo je svojevrsni vodič zaštite prirode u Zagorju i njegovim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

Područje Zagorja danas obuhvaća 15 zaštićenih prirodnih lokaliteta te nešto više od četvrtine Parka prirode Medvednice. U tim zaštićenim lokalitetima obitava 17 vrsta sisavaca, šest vrsti ptica, tri vrste gmazova, 23 vrste ribe te 43 biljne vrste o kojima su se svi u Zagorju danas dužni posebno brinuti.

Autori knjige Španjol i Martinić, ravnatelj Javne ustanove Ivan Ištok, predsjednik Upravnog vijeća Željko Kolar te zagorska županica Vlasta Hubicki posebno su na predstavljanju istaknuli važnost te publikacije koja je izdana u početnih 1500 primjeraka na 105 stranica.

Namijenjena svim osnovnoškolcima, srednjoškolcima, udrugama koje brinu o zaštiti okoliša, ali i svim ostalim Zagorcima da nauče kako sačuvati zagorske prirodne vrednote koje danas još imamo za buduće naraštaje. Jedan od načina je i promocija tih vrijednosti putem turizma kako bi se novac zarađen kroz turizam jednim dijelom vraćao i za zaštitu zagorske prirode.

Nakon predstavljanja knjige, uz tamburaše Zelenjaka, nastavljeno je druženje svih uzvanika i gostiju uz prigodni domjenak.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook