Prethodni članak
Sljedeći članak

Presečki grupi 11, a malim prijevoznicima 17 škola

Županija je nakon što je povjerenstvo više od 10 dana pregledavalo dokumentaciju, donijela odluku o prijevozu učenika os


Županija je nakon što je povjerenstvo više od 10 dana pregledavalo dokumentaciju, donijela odluku o prijevozu učenika osnovnih škola. Odluka je potpuno promijenila pogled na situaciju koja je izgledala sasvim drugačije nakon otvaranja ponuda koje su pristigle na natječaj.

Nakon što su u četvrtak 30. srpnja otvorene ponude pristigle na natječaj za uslugu prijevoza učenika osnovnih škola nad kojima Krapinsko-zagorska županija ima osnivačka prava, više od 10 dana čekali smo da Županija objavi rezultate i kojim je tvrtkama dodijelila prijevoz učenika u pojedinim školama.

Podsjetimo, natječaj je raspisan za novu školsku godinu 2009./2010., a svoje ponude koje među ostalim sadržavaju dnevnu cijenu autobusa te dokaze o tehničkoj opremljenosti, dostavilo je 12 prijevoznika.

Još prije otvaranja ponuda šuškalo se kako bi naš najveći prijevoznik Presečki grupa mogla konkurirati za prijevoz u svim školama, a što se i dogodilo. Mali su prijevoznici nakon otvaranja ponuda optužili Presečki grupu za nelojalnu konkurenciju i damping cijene. Tada se pokazalo da je Presečki grupa ponudila najpovoljniju cijenu za prijevoz učenika u 21 od 28 škola, no odluka Županije pokazuje nešto drugo.

Naime, više je puta zamjenica župana za društvene djelatnosti Sonja Borovčak napominjala da cijena jest važna, ali da je najvažnija sigurnost učenika te da će se strogo gledati svi pravilnici i propisi vezani uz prijevoz učenika. I čini se da su pravilnici presudili Presečki grupi jer po odluci Županije, Presečki grupa dobila je prijevoz za 11 škola, dok bi ostali mali prijevoznici trebali voziti djecu u preostalih 17 škola.

Znači odluka o tome tko će voziti djecu u školu nije u prvom redu donijeta prema veličini cijene, već su odlučile tehničke karakteristike voznog parka, odnosno kako neslužbeno doznajemo manjak kvalitetnih vozila.

U ovom trenutku još uvijek teče žalbeni rok na odluku, pa se ona može i promijeniti. Svi nezadovoljni mogu se žaliti Državnoj komisiji za javnu nabavu, a također imaju pravo uvida u dokumentaciju predanu na natječaj.

Presečki grupa bez komentara

Predstavnici Presečki grupe nisu željeli nakon otvaranja ponuda komentirati ponuđene cijene i situaciju oko prijevoza učenika. Rekli su nam da će to učiniti nakon što bude poznata odluka Županije. Nakon što smo saznali koja je odluka, kontaktirali smo Presečki grupu, ali su nam tamo rekli kako nemaju nikakvog komentara na odluku. Tako nismo uspjeli doznati niti hoće li se Presečki grupa žaliti na odluku ili će je prihvatiti.

S druge strane, zamjenica župana Sonja Borovčak bila je zadovoljna provedenim natječajem, a u kratkom razgovoru još jednom nam je napomenula kako cijena jest važna, ali da su važni bili i drugi kriteriji.

- Ja sam se i kao županica dvije godine mučila s prijevozom učenika, a sada nemamo razloga biti nezadovoljni jer smo prijevozom pokrili sve škole. Imali smo sve naznake da bi natječaj mogao uspjeti. Naravno, postoji i rok žalbe, pa ćemo vidjeti hoće li se netko žaliti. Ali mogu reći da je sve bilo javno i transparentno. Malo je duže trajalo donošenje odluke od strane povjerenstva jer smo željeli da povjerenstvo ima uvid u sve potrebne dokumente i da se sva potrebna dokumentacija pomno pregleda. Također s ovim ponuđenim cijenama mi prolazimo 10 posto jeftinije nego što je to bilo postavljeno u natječaju. Svi koji su vozili djecu prošle godine i dalje će voziti. Novi je jedino Ivček iz Jakovlja, ali predali su uredno svu potrebnu dokumentaciju. Povjerenstvo je na kraju jednoglasno stalo iza svoje odluke. Mislim da je svima u interesu da rade, a nama je najbitnije da se djeca sigurno voze - rekla nam je Sonja Borovčak.

Prema odluci povjerenstva, ako ne bude žalbi i ako odluka postane pravovaljana, Presečki grupa vozit će djecu u osnovnim školama Bedekovčina, Veliko Trgovišće, Brestovec Orehovički, Gornje Jesenje, Krapinske Toplice, Lobor, Mače, Radoboj, Tuhelj, Zlatar i Pregrada. Potočki promet trebao bi voziti djecu iz škola Hum na Sutli, Đurmanec i Petrovsko, Autoprijevoz Croline učenike OŠ Belec, Transporti Duktaj učenike OŠ Budinščina, Darko tours učenike iz Desinića i Svetog Križa Začretja, Stubaki prijevoz učenike osnovnih škola u Donjoj Stubici, Oroslavju i Zaboku, Ivček učenike iz Gornje Stubice i Kraljevca na Sutli, Vrelej učenike iz Klanjca i Kumrovca, Taxi služba i autoprijevoz učenike iz Konjščine i Marije Bistrice, dok bi Domi prijevoz trebao voziti učenike OŠ Mihovljan.

Ostane li odluka Županije na snazi, preostaje tek da prijevoznici potpišu ugovore sa Županijom o prijevozu učenika osnovnih škola.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook