Prethodni članak
Sljedeći članak

[PRESICA ŽUPANIJSKOG STOŽERA] U KZŽ 52 nova slučaja, brojke padaju, ali sporije

U sedam dana preminula je jedna osoba


Stožer Civilne zaštite KZŽ održao je danas redovnu press konferenciju, na početku koje je načelnik Stožer Stjepan Skuliber iznio najnovije podatke. ''U protekla 24 sata na području KZŽ evidentirane su 52 osobe pozitivne na korona virus, od kojih je 19 testirano PCR testom, a 33 brzim antigenskim testom.'' rekao je Skuliber i dodao još podataka. ''Oporavilo se 13 osoba, te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraza u KZŽ iznosi 659. U samoizolaciji se nalazi 601 osoba. Broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100 tisuća stanovnika i dalje pada, no daleko sporije. Prosjek nam u proteklih sedam dana iznosi 292, prošli je petak bio 314, a tjedan dana prije 513.

Govoreći o apsolutnim brojkama, u sedam smo dana imali 364 novooboljele osobe, a u istom intervali tjedan dana prije 391 oboljelu osobu. Kao što smo najavili ovaj tjedan je zatvoren COVID odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Dnevni prosjek hospitaliziranih osoba u našim bolnicama je prošli tjedan bio 27, dok je tjedan dana prije bio 39. U proteklih sedam dana preminula je jedna COVID pozitivna osoba, te ovim putem izražavamo iskrenu sućut obitelji. Tjedan dana prije preminulo je sedam osoba.''

Skuliber je iznio i podatke o zaraženima u školama, zdravstvenom sustavu i sustavu pružatelja socijalne zaštite. ''U školama ukupno imamo 52 pozitivna učenika u 28 škola, a prije tjedan dana imali smo 41 pozitivnog učenika u 21 školi. Također, u 8 škola imamo 11 pozitivnih djelatnika, a prije tjedan dana imali smo šest pozitivnih djelatnika u pet škola. U zdravstvenim ustanovama imamo sedam pozitivnih djelatnika, i to svi zdravstveni. Dva djelatnika su u samoizolaciji. Prošli tjedan smo imali 16 COVID pozitivnih djelatnika, od toga 13 zdravstvenih i dva u samoizolaciji. Kod pružatelja socijalne usluge smještaja imamo 46 COVID pozitivnih korisnika u četiri doma, prošli je tjedan bilo 37 pozitivnih u pet domova, te devet pozitivnih djelatnika u četiri domova, a prošli tjedan je bilo 14 pozitivnih djelatnika u pet domova.

Dakle korona je još uvijek s nama, i dalje pozivamo na oprez i pridržavanje mjera i cijepljenje.'' – zaključio je načelnik županijskog Stožera.  

Mahmutović: ''Stiglo proteinsko cjepivo, ne može se kombinirati''

Bojama Mahmutović, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ naglasila je kako je do 10. ožujka u KZŽ utrošeno 156.290 doza cjepiva. ''Prvom dozom je procijepljeno 54,5 posto stanovnika, drugom dozom 50,2 posto i završeno cijepljenje ima 53,1 posto stanovnika, a dodatnu booster dozu je primilo 26.050 stanovnika. Ovaj tjedan smo zaprimili proteinsko cjepivo i ono je sada dostupno kod nas u Zavodu. Zaprimili smo sasvim dovoljne količine, ali za sada nismo imali upite. Imali smo upite nekih cijepljenih sa dvije doze, pa želim obavijestiti sve da se ovo cjepivo prima u dvije doze, sa razmakom od tri tjedna, da je registrirano za starije od 18 godina i da za sada nije odobreno za booster doze, dakle za treće doze i nije odobreno kao kombinirana shema cijepljenja. Dakle, ako ste za prvu dozu dobili Pfizer cjepivo, ne možete kao drugu dozu dobiti proteinsko cjepivo. Za sada se proteinsko cjepivo može primiti samo kao primarno cjepivo''. – zaključila je dr. Mahmutović.

Vančina: ''Već mjesecima priželjkujemo da budemo korona free''

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina istaknuo je kako se situacija u zadnjih sedam dana i nije previše promijenila.  Na COVID odjelu je 21 pacijent, od čega četiri na intenzivnoj, a tri na respiratoru, što je više-manje situacija jednaka onoj koju smo imali i prije sedam dana. Već mjesecima priželjkujemo da budemo korona free i da počnemo raditi punim kapacitetima. Naglašavam da odjel interne radi sa 2/3 kapacitete, odjel pulmologije je i dalje COVID odjel sa 3o kreveta. To je loše, jer na interni koja je najveća, sa 80 kreveta, radimo sa 50 kreveta ne COVID i 30 COVID, što je zapravo loše s obzirom na potrebe i nadam se da će se ta situacija čim prije ponoviti. Ovaj tjedan smo osposobili operativu - kirurgiju, pa smo sada u punom pogonu što se tiče kirurgije, intenzivne i operacija.'' – rezimirao je tjedan Vančina.

Kolar: ''Stiže turistička sezona i dalje pozivam ljude da se cijepe''

Župan KZŽ Željko Kolar na početku je rekao da je ovaj tjedan zatvoren COVID odjel u Krapinskim Toplicama, kako je i bilo najavljeno prošli tjedan. ''To je sigurno dobra vijest, kao i to da danas imamo ''samo'' 21 pacijenta hospitaliziranog u OB Zabok i što se počelo ponovno operirati. Dobro je što je broj zaraženih učenika i nastavnika u osnovnim i srednjim školama pao, kao i broj pozitivnih zdravstvenih djelatnika, kojih je samo sedma, što je isto tako odličan rezultat i omogućava zdravstvenim ustanovama nešto ležerniji pristup, odnosno da konačno malo dođu do zraka i da iskoriste i koji dan godišnjih odmora, što do sad nije bilo moguće. Mi i dalje svaki dan preko Zavoda za javno zdravstvo vršimo cijepljenje. Ja pozivam ljude da se cijepe, jer čeka nas i turistička sezone. U ratnom smo stanju i vjerujem da će ljudi dva puta promisliti prije nego što će se odlučiti da idu na godišnji odmor, pogotovo strance. Siguran sam da će malo baciti i oko kakva je epidemiološka situacija u mjestu u kojem će koristiti svoj godišnji odmor, i pozivam ljude da se i dalje cijepe''. – zaključio je župan temu COVID-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook