Prethodni članak
Sljedeći članak

Prezentiran projekt "Hrvatska autohtona kuhinja"

U Pučkom otvorenom učilištu u Krapini održana je prezentacija projekta Hrvatska autohtona kuhinja . U predstavljanju ov


U Pučkom otvorenom učilištu u Krapini održana je prezentacija projekta Hrvatska autohtona kuhinja . U predstavljanju ovog projekta sudjelovali su ispred Ministarstva turizma načelnica Odjela za ruralni turizam dr. Tatjana Gredičak, ispred Hrvatskog kuharskog saveza potpredsjednik Branko Čukelj, ispred Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Krapina Sanja Mihovilić, a ispred Hrvatske obrtničke komore prisutne je s projektom upoznao potpredsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i predsjednik Ceha ugostitelja OKKZŽ Branko Greblički.

Na samom početku predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško pozdravio je sve prisutne iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, kao i potpredsjednika OOZ Šmarje pri Jelšah Srečka Kunsta, čija su iskustva u ugostiteljstvu bila od velike važnosti u vrlo konstruktivnoj raspravi nakon prezentacije.

Temeljem vrlo učinkovite rasprave u kojoj je sudjelovala većina prisutnih, istaknuta je činjenica kako se dobrovoljno uključenje u ovaj projekt temelji na Pravilniku o utvrđivanju posebnog standarda - Hrvatska autohtona kuhinja. Jedna od osnovnih pretpostavki projekta Hrvatska autohtona kuhinja , a sukladno pravilniku, je da na jelovniku ugostiteljskog objekta od navedenih jela najmanje 70 posto odgovara 'Popisu jela gastronomske baštine', uz uvjet da na jelovniku u ponudi broj jela ne može biti manji od četiri.

Ujedno je ovom prigodom istaknuta činjenica kako u navedenih 70 posto jela mogu bit ubrojena i autohtona hrvatska jela koja nisu navedena u 'Popisu jela', ali na način da se za ista na temelju priložene recepture zatraži pismeno i dobije od Povjerenstva potvrdno mišljenje da se jelo može smatrati autohtonim. Jasno su istaknuti kriteriji dobivanja standardizirane ploče ili pak znaka koji se smije proporcionalno povećavati ili smanjivati do najmanje dozvoljene veličine od 10 milimetara.

Svi prisutni su se složili s činjenicom, kako se sukladno ovom projektu zajednički treba inicirati slijednost domaćih proizvoda, te izbjegavati konfekcioniranje hrane, a da bi se to omogućilo potrebno je uskladiti sve zakonske regulative više resornih ministarstava, na temelju čega se može očekivati da će gost uistinu biti u mogućnosti uživati u hrvatskim autohtonim specijalitetima. Istaknuta je ovom prigodom i potreba za učestalijim povezivanjem pružatelja ugostiteljske usluge sa samim proizvođačima domaćih autohtonih proizvoda na svim razinama.

Na kraju su svi imali priliku kušati zagorske autohtone specijaliteta koje je pripremio predstavnik Udruženja obrtnika Sveti Križ Začretje pri Cehu ugostitelja OKKZŽ Ivan Đurkin Benkotić, vlasnik obrta Restoran catering Sermage iz Svetog Križa Začretja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook