Prethodni članak
Sljedeći članak

Prijeti li domaćim svinjama nova uvozna bolest?

U susjednoj Mađarskoj pojavila se afrička svinjska kuga, zbog čega Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi pojačane kontrole držanja svinja u zatvorenim prostorima kako bi se spriječio kontakt s divljim svinjama


Ministarstvo poljoprivrede  provodi pojačane biosigurnosne mjere u Hrvatskoj zbog afričke svinjske kuge koja se pojavila u Mađarskoj. Afrička svinjska kuga je virusna bolest svinja koja nije opasna za ljude ni za druge životinje, a prenosi se obično na svinje kontaktom sa zaraženom divljom svinjom, najčešće slinom. Bolest se prošli tjedan pojavila u divljih svinja na sjeveru Mađarske na granici sa Slovačkom. Mađarska je odmah, sukladno EU pravilima, zabranila promet svinja u zonama zaraze dok se ne iskorijeni bolest i spriječi njezino širenje. Eutanazija svinja u Mađarskoj provodi se u krugu od 10 kilometara od zaraženih farmi.

Stoga i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi pojačane kontrole držanja svinja u zatvorenim prostorima kako bi se spriječio kontakt s divljim svinjama. Svinje se moraju držati u zatvorenom i ograđenom prostoru kako ne bi došle u kontakt s divljima svinjama. Sve službe su u potpunoj pripravnosti i u slučaju sumnji na bolest spremne poduzeti propisane mjere za tu bolest. Republika Hrvatska u stalnom je kontaktu s predstavnicima mađarskih ovlaštenih tijela koja su zadužena za suzbijanje afričke svinjske kuge, kao i  s Europskom komisijom, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

U pripremi su  krizni stožeri po županijama (veterinarski inspektori, lovci,  policija, predstavnici lokalne uprave,…) koji će postupati u slučaju pojave bolesti na našem području. - Nakon pojave Afričke svinjske kuge u zemljama regije, pojačali smo aktivnosti - sve službe upoznate su s kriznim planom za sprečavanje bolesti, a veterinari provode pojačane biosigurnosne mjere: kontrolu uzgoja svinja (posebno na otvorenom) i uzorkovanje radi laboratorijske pretrage, sprečavanje kontakta divljih svinja s domaćim svinjama,ukidanje hranilišta za divlje svinje i pojačana kontrola tijekom lova i rukovanja s trupovima divljih svinja, ističu iz resornog ministarstva.

Ova bolest do sada nikada nije zabilježena na području Republike Hrvatske,  a mjere kontrole i nadzora radi prevencije afričke svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede RH provodi  još od 2010. Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede je lovoovlaštenicima u Hrvatskoj naredilo pojačani odstrel divljih svinja - do 1. kolovoza moraju odstrijeliti 2.500 grla. Iz Ministarstva poljoprivrede, pozivaju sve uzgajivače svinja na strogo pridržavanje pravila o označavanju, premještanju i prometu životinja te obveznu dezinfekciju vozila kojima prevoze žive životinje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook