Prethodni članak
Sljedeći članak

Priprema se pilot-projekt logopedske službe

Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije u suradnji s lokalnim jedinicama bivše općine Donje Stubice, priprema pilot-pro


Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije u suradnji s lokalnim jedinicama bivše općine Donje Stubice, priprema pilot-projekt organizacije logopedske službe.


Riječ je o općinama Marija Bistrica, Gornja Stubica i Stubičke Toplice te gradovima Oroslavju u Donjoj Stubici. U tim općinama i gradovima ustanovljeno je mnogo djece s govornim teškoćama.

Na temelju prikupljenih podataka iz dječjih vrtića i osnovnih škola te liječničkih pregleda i potvrda za upis djece u malu školu, ustanovljeno je da od ukupno 2651 djeteta, njih 199 ima govorno-jezične poteškoće.

Najčešće teškoće su artikulacijske smetnje, mucanje, nedovoljno razvijene pretčitalačke sposobnosti i specifične teškoće u čitanju i pisanju.

Prema predloženu pilot-projektu, pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice zaposlio bi se logoped, čiji bi rad sufinancirale navedene općine i gradovi i to po 2000 kuna mjesečno svaka lokalna jedinica.

Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije dao bi odgovarajuću opremu, prostor i vozilo. Logoped bi bio smješten u Domu zdravlja u Donjoj Stubici, a radio bi prema potrebi i u ostalim ambulantama u tim općinama i gradovima.

Taj bi potez bio za pohvalu jer bi znatno olakšao roditeljima i djeci odlazak logopedu, što bi se pridonijelo kvalitetnijem rješavanju govorno-jezičnih problema u komunikaciji djece i time spriječilo složenije smetnje.

Na potezu su općine i gradovi koji bi trebali osigurati iz svojih skromnih proračuna novac za tu namjenu.

Iako neki misle da bi u financiranju trebao sudjelovati i HZZO, nadamo se da će ipak pilot-projekt početi, a da će se svi tehnički detalji, pa i eventualna preraspodjela financiranja, obavljati poslije.

Zagorje.com/Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook