Prethodni članak
Sljedeći članak

Problemi sa projektom zagrebačkog malog Manhattana – upleo se i USKOK


USKOK istražuje projekt zagrebačkog malog Manhattana, a sumnjivo je i vlasništvo nad zemljištem. Puno je neodgovorenih pitanja, no jedno je sigurno - Grad će od komunalne naknade zaraditi 8.5 milijuna eura, piše danas Jutarnji list.

S obrazloženjem da bi za Grad Zagreb nastao trošak između 30 i 50 milijuna eura i tvrdnjom kako nema izbora, gradonačelnik Tomislav Tomašević udahnuo je novi život megalomanskom građevinskom projektu naslijeđenom od Milana Bandića.

Uz glasove većine u Skupštini Grada Zagreba projekt takozvanog malog Manhattana (odnosno Jarun Panorama) za koji se teren počeo pripremati još 2008. godine došao je u finiš i realizirat će se unatoč ozbiljnim kritikama da ga ne prati potrebna infrastruktura i da bi mogao trajno uništiti jedan dio grada te da počiva na sumnjivom načinu stjecanja vlasništva nad zemljištem.

Tomašević tvrdi da projekt mora u realizaciju

Gradonačelnik je ranije izjavio da se osobno ne slaže s projektom Jarun Panorama koji će se protezati na 35.000 kvadrata uz rotor kojim se ulazi u grad. Iz grada su govorili kako nisu presretni s tim projektom jer misle da će prostor biti preizgrađen previsokim zgradama i da su zbog ovakvih stvari ušli u izmjene Generalnog urbanističkog plana, kako bi ovakve projekte ubuduće spriječili.

Sada tvrde da mora u realizaciju jer je naslijeđen od bivše vlasti. Norveški investitor koji se u Hrvatskoj već proslavio propalim projektima namjerava graditi najveći neboder u Hrvatskoj, a u sklopu kompleksa s ukupno četiri nebodera izgradit će 340 stanova prosječne veličine od 100 kvadrata, potom hotel s 240 soba i poslovni kompleks.

Tomašević sada ipak ustraje na tome da treba dopustiti realizaciju projekta u obimu u kojem je zamišljen, a građane uvjerava kako je napravio dobar posao jer je s investitorom, firmom Rotor jug, dogovorio da se u sklopu jednog nebodera osigura prostor za dječji vrtić koji će grad poslije otkupiti.

Na brojna pitanja gradska vlast uporno odbija dati odgovore pa ostaje nejasno tko je i na temelju čega procijenio da bi Zagrepčani plaćali penale u iznosu od 50 milijuna eura ako se zaustavi projekt koji je, što su nam u Uskoku potvrdili, predmet njihove istrage, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Index je te dokumente tjednima tražio od Tomaševića, ali očito nitko još nije uspio doći do njih. Index podsjeća, projekt Mini Manhattana obuhvaća izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa na 35 tisuća metara četvornih, a Tomašević je prezentirao javnosti kako je na kraju nevoljko pristao na projekt u strahu od izgubljenih sudskih sporova ako bi bio protiv tog projekta te da je sve dozvole i privole ionako dala administracija Milana Bandića.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook