Prethodni članak
Sljedeći članak

Proglašena elementarna nepogoda za Stubičke Toplice

Zbog velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama i komunalnoj infrastrukturi prouzročenih tučom, županica Vlas


Zbog velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama i komunalnoj infrastrukturi prouzročenih tučom, županica Vlasta Hubicki proglasila je elementarnu nepogodu za cijelo područje općine Stubičke Toplice.



Naime, na cijelom području Općine Stubičke Toplice 8. srpnja 2005. godine kao posljedica elementarne nepogode tuče i olujnog vremena nastale su velike štete na svim poljoprivrednim kulturama – vinogradima, voćnjacima, oranicama i povrtnjacima. Elementarna nepogoda obuhvatila je cijelo područje Općine Stubičke Toplice sa naseljima Stubičke Toplice, Strmec Stubički i Pila.

Na teren je izašlo općinsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, na čelu s predsjednicom Anicom Benger i utvrdilo da su kukuruz, vinogradi i povrtnjaci pretrpjeli 90 postotno oštećenje, povrtnjaci 80 postotno, a oštećeno je i 50% žitarica.

Osim oštećenja na poljoprivrednim kulturama, nastala su i oštećenja na prometnicama – nerazvrstanim cestama i dijelom na građevinskim objektima, a ukupna šteta procijenjena je na 4 milijuna i 450 tisuća kuna, od čega 4,1 milijun otpada na poljoprivredne kulture. Izvješće Povjerenstva Općina je uputila Županiji, nakon čega je županica proglasila elementarnu nepogodu.

Kako doznajemo iz Ureda županice, Općina je sada dužna u roku 60 dana napraviti detaljno izvješće o šteti i dostaviti ga Županiji i županijsko Povjerenstvo dostavit će ga nadležnom ministarstvu.

Hoće li i koliko odštete dobiti poljoprivrednici pogođeni elementarnom nepogodom, odlučit će na koncu Hrvatski sabor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook