Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt Stubičke Toplice privatizacija na mala vrata ?

Opravdana je zabrinutost rednika Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama uključene u zdravstveno-turistički projekt &la


Opravdana je zabrinutost rednika Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama uključene u zdravstveno-turistički projekt «Stubičke Toplice, mišljenje je članova Zagorske demokratske stranke. Naime, iza javno privatnog partnerstva, smatraju ZDS-ovci, krije se privatizacija i put da se do imovine bolnice dođe na mala vrata.

Nedorečenosti

- Prijedlog Ugovora između Županije i privatnog partnera kojeg smo dobili, sadrži mnoge nedorečenosti, a osnovna je ta da nakon treće dokapitalizacije udio Županije u projektu pada ispod osam posto. Znači Županija gubi pravo odlučivanja i bez obzira na dobre želje županice i svih u Poglavarstvu Županije, ona nema pravo zaštititi radnike. Pravo vlasništva koje će tada imati Koncern Sunce jače je od prava Županije temeljem čega on može i s Bolnicom i radnicima činiti što hoće, a usmena obećanja su u tom slučaju dim koji odlazi u vjetar - rekao je na konferenciji za novinare dopredsjednik ZDS-a, Višeslav Ćuk.

Slavni savjetnik

ZDS-ovci zamjeraju Krapinsko-zagorska županiji što je za glavnog savjetnika uzela prof. Ivana Vajića, koji se «proslavio» s projektom sportske dvorane u Osijeku na kojem je pala osječka vlast, a taj projekt je žestoko kritizirao osječki SDP. Ističu i kako je krajem prošle godine Specijalna bolnica dobila sudski spor protiv HTP-a Matija Gubec, povećavši tako svoju imovinu, u koju su ušli parkiralište ispred hotela, stari bazeni i dio zemljišta, a koja nije uzeta u obzir prilikom procjene imovine u vlasništvu Županije, odnosno bolnice.

- Zbog svega toga smatramo da bi se trebala provesti široka javna rasprava, da bi ocjenu ovog projekta trebali dati nezavisni stručnjaci i to oni koje indirektno ne plaća sam partner. S obzirom da je Županija odbila sazvati sjednicu Županijske skupštine po tom pitanju mi smo već poduzeli korake da tu sjednicu sazove državna uprava ili ako neće Ured državne uprave tada će je sazvati Vlada Republike Hrvatske. Na tu će sjednicu biti pozvani i predstavnici radnika i Sindikata i tamo će se relevantno raspraviti sve činjenice - rekao je Ćuk.

Osigurati radnike

Naglasio je kako niti ZDS, niti njegovi partneri, HSLS i HDZ nisu protiv razvoja Stubičkih Toplica i nisu protiv ulaganja, te smatraju kako bi spomenuti projekt bio dobar kada bi se poštovala poznata načela o javno-privatnom partnerstvu.

Udio Županije ili zajedno Županije i Općine trebao bi, kažu ZDS-ovci, biti 25 posto, a nakon 20 ili 30 godina imovina bi se trebala vratiti u njihovo vlasništvo, i ne bi je trebalo prepustiti privatnom partneru. Također sudbina radnika i njihovih radnih mjesta trebala bi biti jasna, odnosno osigurana.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook