Prethodni članak
Sljedeći članak

Projektanti zaboravili na svetište!

Početak izgradnje brze cesta Oroslavje–Marija Bistrica–Popovec, mnogi Zagorci iščekuju s velikim nestrpljenj


Početak izgradnje brze cesta Oroslavje–Marija Bistrica–Popovec, mnogi Zagorci iščekuju s velikim nestrpljenjem nadajući se konačnom izlasku iz prometne izoliranosti, no s druge strane, zbog trase kojom cesta treba proći nekim bi općinama i gradovima bila nanesena velika šteta koja bi onemogućila i njihov daljnji razvoj.


Tako bi u Mariji Bistrici spomenuta cesta trebala prolaziti tzv. bistričkom dolinom dijeleći je na dva dijela, a osim što bi narušila vizuru krajolika, onemogućila bi i daljnje prirodno širenje mjesta. S druge strane cesta bi prolazila svega osamdesetak metara od postojeće stare obilaznice, te tristotinjak metara zračne linije od Svetišta, odnosno Kalvarije.

Nelogičan projekt

-Radi se o cesti koja spaja dva vrlo prometna pravca. Njome će se zaobići Zagreb sa zagorske strane, a ona će dalje voditi prema Sloveniji tako da tu očekujemo veliku frekvenciju prometa. No, prilikom planiranja čini mi se zanemarena je činjenica da je u Mariji Bistrici nacionalno svetište i da ta cesta prolazi u njegovoj neposrednoj blizini. Čini mi se da projektanti uopće nisu obišli teren jer puno je nelogičnosti u projektu. Uočili smo mnoge probleme poput prvog spojnog čvora neposredno iza Tehnomehanike koji nije u skladu s prostornim planom Općine, no taj i njemu slične probleme nekako bi i mogli riješiti, za razliku od spomenutih- rekao je načelnik Marije Bistrice, Stjepan Muhek. Dodao je i kako u Općini ne žele samo kritizirati pa su tako u stanju nadležnima ponuditi i neka kvalitetnija rješenja. Stoga je Poglavarstvo Marije Bistrice odlučilo raspisati natječaj za izradu Studije prometnog rješenja spomenute brze ceste na marijabistričkom području.

Podrška promjenama

Jedan od minimalnih zahtjeva kojemu bi trebalo udovoljiti, prema mišljenju Bistričana, bio bi pomicanje ceste prema Lazu, a idealno bi bilo zaobilaženje tog područja tunelom. U svakom slučaju u Bistrici se nadaju dogovornom rješenju, a potvrdu u ispravnost svojeg mišljenja dobili su već na više mjesta, između ostalog i u samom Svetištu, ali i u Ministarstvu kulture, odnosno zaštite okoliša gdje je, prema riječima načelnika Muheka, potvrđeno da bi postojeću trasu brze ceste trebalo mijenjati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook