Prethodni članak
Sljedeći članak

PROJEKTI Modernizacija zabočke Elektre


Piše: Ivan Kovačić
Distribucijsko područje Elektre Zabok tijekom iduće godine moglo bi dobiti središnji dispečerski c


Distribucijsko područje Elektre Zabok tijekom iduće godine moglo bi dobiti središnji dispečerski centar, odnosno centar iz kojeg bi se daljinski upravljalo sa svim trafostanicama i objektima. Većina HEP-ovih distribucijskih područja u Hrvatskoj već imaju takve centre, no u zabočkoj Elektri do sada za to nije bilo uvjeta.

Naime, za sustav daljinskog upravljanja potrebno je pripremiti objekte, uvesti telekomunikacijske veze te izgraditi dispečerski centar. Za sve tri spomenute stvari zabočka Elektra sada ima izrađene idejne projekte, a za izgradnju dispečerskog centra, koji će se dograditi kao još jedan kat upravne zgrade u centru Zaboka, ishođena je i lokacijska dozvola.

Izgradnja autoceste i Elektra

Prema riječima Željka Cerovečkog, rukovoditelja službe za tehničke poslove DP Elektra Zabok, izgradnjom autoceste Zagreb-Macelj, a posebno dionice od Velike Vesi do Macelja, došlo je do izgradnje niza novih elektro – energetskih objekata, neki će se još i graditi, a neki od postojećih trebat će se rekonstruirati. Sve njih treba pripremiti za daljinsko upravljanje kako bi sigurnost bila veća, a eventualni se kvarovi otklanjali što je brže moguće. –Rekonstruirat će se postojeća trafostanica u Strahinju, a izgradit će se i nova u Bobovju. Također, izgradit će se još desetak manjih trafostanica radi napajanja tunela, viadukata i ostalih objekata autoputa. Svim tim trafostanicama moći će se upravljati i vršiti nadzor telekomunikacijskim vezama iz središnjeg dispečerskog centra. Njihova izgradnja financirat će se iz sredstava za izgradnju autoceste, a iz istih izvora opremit ćemo dispečerski centar- pojasnio nam je Cerovečki.


Rukovoditelj službe za tehničke poslove Željko Cerovečki

Inače, Elektra je s pripremama za daljinski nadzor i upravljanje svojim objektima počela još prije dvije godine. –Za daljinsko upravljanje pripremili smo trafostanice Tuhelj 35/10 kV i Straža u Humu na Sutli, također 35/10 kV, a ove godine na redu su trafostanice Konjčina 35/10 kV i Straža 110/35/10 kV. Što se tiče telekomunikacijskih veza, optičkim kabelom uspostavljena je veza između upravne zgrade i trafostanice kod benzinske u Zaboku, a u planu je izgradnja veze Zabok – Krapina – Straža- rekao je Cerovečki.

Dispečerski centar

-Centar za daljinsko upravljanje bit će na katu kojeg ćemo dograditi na upravnoj zgradi u Zaboku. Idejni projekt je izrađen, a ugovoreno je i projektiranje izvedbenog projekta. Taj posao povjeren je tvrtki APZ ing. koja je projektirala i novu bolnicu koja se gradi na Bračku. Dogradnja jednog kata u skladu je s gradskim Prostornim planom, a mi predviđamo da će se u sljedeća četiri mjeseca dovršiti projekt, dok bi sama izgradnja trebala započeti iduće godine, no to ovisi o sredstvima HEP-a, koji će financirati izgradnju- rekao nam je Mladen Tušek, građevinski inžinjer zaposlen u zabočkoj Elektri, koji, prije izrade izvedbenog projekta i troškovnika, nije želio nagađati koliko će takav centar koštati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook