Prethodni članak
Sljedeći članak

Pronađena baklja kojom je zapaljen plamen na Univerzijadi

Pronađena je baklja kojom je Dražen Petrović prije 20 godina zapalio plamen na Univerzijadi u Zagrebu! Nalazi se u vitri


Pronađena je baklja kojom je Dražen Petrović prije 20 godina zapalio plamen na Univerzijadi u Zagrebu! Nalazi se u vitrini Ivana Štabeka u zagorskom mjestu Konjščina.


– Na dan obilježavanja 20. godišnjice Univerzijade, o čemu se pisalo u novinama, sreo sam prijatelja koji mi je rekao da se jedino ne zna gdje je završila baklja kojom je upaljen plamen na otvaranju. “Pa kod mene je, u mojoj vitrini”, odgovorio sam, a prijatelj se začudio, ne mogavši vjerovati – ispričao je Ivan Štabek.

Ručno upalio plamen

Ivanu je tada bilo 35 godina, a s kolegama iz konjščinskog pogona tvornice TPK radio je na postavljanju uređaja u dnu stupa, na vrhu kojega je bio plamenik.

– Do platoa na kojem je bio stup vodilo je 28 stuba, kojima je Dražen Petrović dotrčao te bakljom upalio plamen. No, plamen nije upaljen laserom, kako se to činilo, nego smo mi duž cijelog stupa pustili plin, za što smo izradili čak tri uređaja – automatski, poluatomatski i ručni.

Vrijedni radnici

Prije svečanosti otvaranja imali smo dvije probe te jednu veliku, generalnu. Da pustimo plin, morali smo istodobno uključiti sva tri pogona i – uspjelo je – priča Ivan prisjećajući se jednog od najznačajnijih događaja u svom životu. Nakon što je sve dobro prošlo, Dražen se spustio do radnika i baklju dao Ivanu. Vjerojatno zato što nije znao, učinilo se Ivanu, kamo bi s njom.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook