Prethodni članak
Sljedeći članak

Prosječna plaća gradonačelnika 19.500 kuna, a župana 24.000 kuna


Prosječna plaća gradonačelnika u Hrvatskoj iznosi 19.500 kuna, a župana 24.000 kuna. U našoj Županiji rezovi su već p



Prosječna plaća gradonačelnika u Hrvatskoj iznosi 19.500 kuna, a župana 24.000 kuna. U našoj Županiji rezovi su već počeli. Zagorski će župan tako dobivati plaću od 15.000 kuna mjesečno, dok je ona dosad bila 16.950 kuna, a zamjenici će primati plaću od 13.000 kuna. Dosad su njihova mjesečna primanja bila 14.500.

Sjeli su u načelničku ili gradonačelničku fotelju, jedni u udobne, drugi u malo tijesne, zavirili u proračunsku kasu, vidjeli s koliko mogu raspolagati… Oni su zagorski gradonačelnici i načelnici koje smo izabrali na direktnim lokalnim izborima, ne tako davno, u svibnju. Izabrani su da bi služili građanima, no ni oni ne mogu raditi 'badava'.

Nekima više od ministara

Profesionalcima načelnicima i gradonačelnicima ovih dana određuju se plaće, a zamjenicima i volonterima naknade. Novi načelnik Konjščine Mirko Krznar primat će plaću od 12.900 kuna, a njegov zamjenik Stjepan Curiš 9.600 kuna bruto. Takva odluka o visini plaće donijeta je na sjednici Općinskog vijeća. Kako objašnjava načelnik Krznar odluka o visini njegove plaće utvrdila se po prosjeku županijske bruto plaće koja iznosi 4.300, dok je državni prosjek 5.100 kuna. U koeficijentu je po županijskom rasporedu, u to se računa staž, djeca… i onda to sve skupa iznosi bruto 12.900 kuna mjesečno. Osnovica mu je 8.100 kuna i plaća će se isplaćivati kompletno iz proračuna. Njegov zamjenik koristi pravo dobivanja plaće šest mjeseci nakon isteka funkcije načelnika, a budući da u 10. mjesecu navršava 60 godina u mirovinu će, pa će dalje biti zamjenik načelnika volonter i primati samo naknadu.

I načelnici susjednih općina po toj kategorizaciji trebali bi primati skoro pa istu plaću. Razlika može biti od 1.000 do 1.5000 kuna, zbog broj godina radnog staža i osobnog odbitka. Usporedbe radi, prosječna plaća gradonačelnika u Hrvatskoj iznosi 19.500 kuna, a župana 24.000 kuna.

Dr. Miroslav Kopjar gradonačelnik je volonter, no s obzirom da je račun Grada Zlatara u blokadi, on sebi i svom zamjeniku naknadu ni da hoće ne može odrediti. O tome ni ne razmišljaju, sad u trenutnoj situaciji, no ni oni neće, kažu, vječno badava raditi. Zamjenica zabočkog gradonačelnika Nevenka Gregurić kao volonterka primat će naknadu od 4.500 kuna. U Donjoj Stubici na Vijeću su se malo 'porječkali' kada se određivala naknada zamjeniku načelnika Donje Stubice Luki Tepešu. On bi naknadu od 9.500 kuna, a vijećnici smatraju da mu je to previše. Zvonko Srečić, zamjenik načelnika Mača primat će naknadu od 2.500 kuna.

Do sada su sami sebi gradonačelnici i načelnici određivali visinu svojih primanja, a u nekih hrvatskim gradovima su gradonačelnici primali i veću plaću od ministara. Bolni rezovi Vlade najavili su i smanjenje plaća lokalnim dužnosnicima, što znači da svota koju su si odredili ipak bude manja. Hrvatska ima ukupno 429 općina i 126 gradova. Usporedbe radi ima ih više od Velike Britanije koja ima 15 puta više stanovnika.

Rezovi

U našoj Županiji rezovi su već počeli. Zagorski će župan tako dobivati plaću od 15.000 kuna mjesečno, dok je ona dosad bila 16.950 kuna, a zamjenici će primati plaću od 13.000 kuna. Dosad su njihova mjesečna primanja bila 14.500. Direktor Zagorskog vodovoda dosad je imao plaću 21.000, a sada će ona biti znano manja, tek 12.000 kuna. A kako saznajemo od glasnogovornika KZŽ Josipa Bosaka direktori tvrtki u županijskom vlasništvu neće moći imati veće plaće od zamjenika župana.

Najava od prije mjesec dana kako će se plaće zaposlenika Županije zamrznuti otpada, jer postoji novi momenat. U KZŽ ove se godine slio znatno manji prihod od poreza na dohodak, pa će Županija u rujnu morati u rebalans proračuna. Tada će i točno znati koliko manje novaca će država dati u županijsku kasu. Žrtvu će morati podnijeti i županijski zaposlenici kojima će se također smanjiti plaće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook