Prethodni članak
Sljedeći članak

Prošla je godina bila rekordna za gospodarstvo KZŽ

2023.godina – rekordna godina. Ostvareno preko 2,7 milijuna eura prihoda


Za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije 2023. godina ponovo je bila rekordna godina, a o aktualnim gospodarskim rezultatima govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Krapinsko–zagorske županije Sanja Mihovilić. Da Krapinsko-zagorska županija ima zdravo gospodarstvo govore činjenice da je u 2023. godine rastao ukupan broj poduzetnika, rasli su prihodi, investicije, dobit i izvoz.

U 2023. godini u gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije i dalje je najjača prerađivačka industrija koja u ukupnim prihodima ima udio od 45 posto, a slijede trgovina, građevinarstvo i  promet. Tijekom 2023. godine bilo je 2.839 poduzetnika koji su zapošljavali 23.854 osobe. Ono što je bitno naglasiti je da gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije unazad nekoliko godina bilježi rast ukupnih prihoda, a tako je bilo i u 2023. godinu u kojoj su zagorski poduzetnici ostvarili preko 2,7 milijuna eura ukupnih prihoda što u odnosu na 2022. godinu znači rast od 1,13 posto. Ujedno su se povećali i rashodi, ali je povećana i dobit za 1,27 posto. Prosječna neto plaća iznosila je 1.357 eura te je Krapinsko-zagorska županija, od 20 županija u Republici Hrvatskoj, po visini plaće na petom mjestu.

Što se tiče izvoza, poduzetnici su izvezli robe u vrijednosti 823.526 tisuće eura dok su uvezli robe u vrijednosti od 550.648 tisuća eura, a trenutna nezaposlenost na području županije iznosi 3,9 posto.

Čestitavši zagorskim gospodarstvenicima na odličnoj godini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuvši kako je zagorsko gospodarstvo zdravo gospodarstvo postavljeno na čvrstim temeljima koje kontinuirano ulaže u nove tehnologije i u razvoj ljudskih potencijala.

– Svi ovi pokazatelji omogućuju daljnji razvoj tvrtki, ali su i pozivnica za investitore koje još nisu investirali na području naše županije, a uz ove gospodarske i financijske pokazatelje Krapinsko-zagorska županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja u kratkom roku izdaje građevinske dozvole te je poveznica s institucijama vezanim za određene suglasnosti. Da smo poželjno područje za investiranje govore dvije nove investicije koje će se realizirati u našoj županiji, a koje su došle preko našeg GIS portala, Invest in Zagorje. Jedna investicija je vrijednosti 35 milijuna, a druga 18 milijuna eura. Same investicije biti će predstavljene u rujnu na Zagorskom gospodarskom zboru u Krapini  – kazao je župan Kolar.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek kazao je kako su ovi rezultati izvrsni i kako su nakon prošle izrazito uspješne godine, u 2023. godini gospodarski rezultati još bolji.

  Vidljivo je da su ključni generatori rasta i dobrih rezultata  graditeljstvo, trgovina, osobna potrošnja, ali i veliki rast neto plaća. Prošlih 5 godina rast produktivnosti  je  oko 45 %, a rast plaća nešto veći od 30%  i to pokazuje da su naši poduzetnici kroz investicije i kroz organizaciju svojih osnovnih procesa uspjeli postići veći rast produktivnosti od rasta plaća  – rekao je Švaljek dodavši kako vjeruje kako će za 2024. godinu gospodarski rezultati biti još bolji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook