Prethodni članak
Sljedeći članak

Prošlo je 27 godina od povijesnog preleta Rudolfa Perešina

Cijeli svijet tada je uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MIG-a 21 na aerodromu u Klagenfurtu prenio njegove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate"

  • foto: volimivanic.info

    foto: volimivanic.info


Na današnji dan, 25. listopada 1991. jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, stožerni brigadir, Gornjostubičanec Rudolf Perešin, rodom iz Jakšinca, izvršio je povijesni prelet sa svojim MIG-om 21 s aerodroma u Bihaću.

Nakon što je ušao u Austrijski zračni prostor, prizemljio je svoj nenaoružani zrakoplov na zračnoj luci u Klagenfurtu. Cijeli svijet tada je uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MIG-a 21 na aerodromu u Klagenfurtu prenio njegove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate". Četiri dana kasnije, Rudolf Perešin vratio se u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani.

Što se tiče MIG-a 21, letjelica je nakon slijetanja neko vrijeme čuvana na klagenfurtskom aerodromu te kasnije u centru Klagenfurta. Ne znajući što bi s njom, Austrijanci su je naposljetku uz pomoć zrakoplovnih tehničara iz bivšeg DDR-a rastavili i spremili u tenkovsku bazu u Grossmittelu, nedaleko od Bečkog Novog Mjesta. Za potrebe izložbe ponovno je sastavljena, a o njezinoj daljnjoj sudbini ništa se pouzdano ne zna.

Godine 1994. Rudolf Perešin izabran je za predsjednika novoutemeljnog Zagrebačkog saveza u zrakoplovno-tehničkoj djelatnosti. Svojim aktivnostima bitno je pridonio postavljanju temelja za okupljanje djece i mladih u programima tehničke kulture, osobito u zrakoplovno-tehničkim djelatnostima. Danas savez nosi njegovo ime.

Nakon pristupanja Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani, Rudolf Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila sudjelovali su u svim akcijama i operacijama Hrvatske vojske, izvršavajući brojne borbene zadaće te braneći Zagreb i zračni prostor Hrvatske.

Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, drugog dana Operacije "Bljesak", vojno-redarstvene akcije Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Akcija je započela 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb- Lipovac. U ranim jutarnjim satima, 2. svibnja 1995. izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, avion Rudolfa Perešina bio je pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Perešin je avion napustio katalputiranjem i prizemljio se na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacio preko Save na hrvatski "Bljeskom" već oslobođeni teritorij. Posmrtni ostaci Rudolfa Perešina vraćeni su 4. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. pokopan je Mirogojskom groblju.

Ime Rudolfa Perešina od 25. ožujka 1998.g. nosi Zrakoplovno- tehnička škola u Velikoj Gorici kao i Središnjica za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni Zemunik. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira, dodijeljena su mu i mnoga druga odlikovanja kao što je Red kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenica Domovinskog rata, Medalja Bljesak itd.

Godine 1999. postavljena je bista Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, a 24. lipnja 2004. u centru Gornje Stubice otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Svake godine u Gornjoj Stubici se u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza "Rudolf Perešin" te uz pomoć, suorganizaciju i pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva obrane RH, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstva branitelja RH, Krapinsko - zagorske županije i drugih održavaju "Susreti za Rudija".

Ove 2018. godine održani su XXI. Susreti za Rudija, a u tijeku je i izgradnja spomen hiže Rudolfa Perešina u njegovom rodnom Jakšincu. Ideju o izgradnji ovoga objekta pokrenulo je Društvo rudolf Perešin, na čelu s vlč. Ivanom Levakom, župnikom u Njemačkoj, koji je najavio kako će spomen kuća izgledom podsjećati na autohtonu Rudijevu rodnu kuću u Jakšincu. Dosad je u gradnju uloženo oko 300 tisuća kuna, a da bi se gradnja privela kraju, trebat će još oko 2 i pol milijuna, ne računajući sami postav. Prilikom održavanja ovogodišnjih Susreta za Rudija u svibnju, radove na spomen hiži obišli su župan Željko Kolar, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, saborska zastupnica Marija Puh i mnogi drugi, a načelnik Jasmin Krizmanić istaknuo je kako će ovaj objekt imati funkciju tijekom cijele godine, gdje će se svakodnevno govoriti o Domovinskom ratu i Rudiju. Osim Općine Gornja Stubica, za financiranje projekta izdvaja i Krapinsko – zagorska županija, a uključit će se i Grad zagreb te Ministarstvo hrvatskih branitelja.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook