Prethodni članak
Sljedeći članak

Protiv dvostrukog oporezivanja mirovina

Na inicijativu načelnika općine Hum na Sutli, Božidara Brezinščaka Bagole, ovaj petak u 18 sati u dvorani tamošnjeg Doma


Na inicijativu načelnika općine Hum na Sutli, Božidara Brezinščaka Bagole, ovaj petak u 18 sati u dvorani tamošnjeg Doma kulture održat će se sastanak radnika zaposlenih u susjednoj Sloveniji i umirovljenika koji primaju slovensku mirovinu.

Tema sastanka bit će «Status hrvatskih radnika u slovenskim poduzećima, te plaćanje poreza na mirovine od 1. siječnja ove godine.» Nakon skupa uputiti će pismeni prosvjed najvišim državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima u svrhu što hitnijeg potpisivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Slovenije.

Primjerice na mirovinu od 108.000 tolara umirovljenici slovenskoj državi plaćaju 16 % poreza, odnosno 580 kuna, a na mirovinu veću od 108 000 tolara plaća se 33 % poreza. « Uz poticanje rješavanja problema dvostrukog oporezivanja traži se i potpisivanje Sporazuma o zapošljavanju i radnoj sigurnosti zaposlenika.

Općina Hum na Sutli takav je zahtjev još 1995. godine odaslala na adresu Županije, a tadašnji župan, sada već pokojni dr. Franjo Kajfež proslijedio ga je u Ministarstvo vanjskih poslova. No očito je da vidljivih rezultata nema , stoga je i ova ponovljena inicijativa za što bržim rješavanjem tih pitanja «- rekao je načelnik općine Božidar Brezinščak Bagola.

Inače ovih dana inicijative za ukidanjem dvostrukog oporezivanja krenule su i od umirovljenika s područja Varaždinske županije. Primjerice tijekom ovog vikenda u općini Cestica peticiju u kojoj traže ukidanje dvostrukog oporezivanja potpisalo je 250 korisnika slovenskih mirovina.

Prema raspoloživim neslužbenim podacima samo na području općine Hum na Sutli ima više od 200 korisnika slovenske mirovine , te 260 radnika - dnevnih migranata

Izvor: RHZK

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook