Prethodni članak
Sljedeći članak

Provjerili smo kuda će zagorski srednjoškolci na maturalce! Neki će zbog previsokih cijena ostati doma

Provjerili smo u zagorskim srednjim školama hoće li njihovi učenici na maturalce i kamo


Maturalno putovanje za mnoge je ‘putovanje života’ ili barem ‘putovanje školovanja’, a nekima i jedna od rijetkih prilika da, možda, posjete neko inozemno odredište. Nakon što je dvije godine godine na školske izlete gotovo u potpunosti stavljena pauza iz epidemioloških razloga, djeca ponovno krenću na putovanja. No, kao i sve u posljednje vrijeme, i maturalna putovanja predstavljaju velik izdatak, jer poskupilo je i gorivo, ručkovi, ulaznice u muzeje, nacionalne parkove, pa mnogim roditeljima nije ni lako podmiriti ovaj popriličan trošak. Prije pandemije korone, većina zagorskih srednjoškolaca odnosno srednjih škola za maturalno putovanje kao odredište birala je inozemstvo. S koronom, i to se promijenilo, pa su domaće destinacije bile sigurnija opcija za putovanje. Kako se bliži vrijeme maturalaca, provjerili smo u srednjim školama Krapinsko – zagorske županije putuje li se ove godine na maturalna putovanja i koja su odredišta izabrale škole, odnosno roditelji i učenici.

Dubrovnik – Korčula - Mljet
Kako nam je rekla ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok Bibijana Šlogar, prošle su godine njihovi učenici na maturalno putovanje putovali u dvije grupe, jedna u Šibenik i NP Krka, a druga u Split i Makarsku, i to prvi puta nakon korone. - Ove je godine dogovoreno da se i dalje ne ide u inozemstvo radi opreza te smo donijeli odluku na početku školske godine da se opet ide u Hrvatsku na maturalno putovanje te ove godine cijela generacija ide destinaciju Dubrovnik – Korčula – Mljet – kaže ravnateljica. Poskupljenja su vidljiva. - Cijene su cca 100 eura više nego prošle godine, međutim i destinacija je druga, udaljenija, a obroci maksimalno pokriveni pa je i to, između ostalog, vjerujem, razlog – dodaje Bibijana Šlogar. U Srednjoj školi Zabok u vrijeme pandemije nije se putovalo na maturalce, a ove godine planirana su dva putovanja u lipnju. Ni njihovi srednjoškolci ne putuju u inozemstvo, već u Biograd na Moru i Koručulu, kaže ravnateljica Draženka Jurec.

Toscana - Gardaland
Učenici ŠUDIGO – a Zabok za vrijeme epidemije nisu putovali, a ove godine ipak će izaći i van granica Hrvatske, i to krajem kolovoza i početkom rujna. Destinacija je Sarajevo, Mostar, Budva, Skadarsko jezero, Dubrovnik. Da su putovanja poskupjela, potvrdila je ravnateljica Božica Šarić. – Ipak, našli smo povoljnu ponudu koja odgovora i roditeljima i učenicima – dodaje. U Srednjoj školi Pregrada također se ide u inozemstvo. Maturalno putovanje u šk. god. 2022./23. organizirano je za 80 učenika i 5 pratitelja. Destinacija puta je Toscana - Gardaland u vremenu od 26. do 29. lipnja, a cijena iznosi 455,00 eura po učeniku. - Cijena uključuje četverodnevno putovanje licenciranim autobusima, tri puna pansiona, potrebne ulaznice te osiguranja. Pritom valja napomenuti da je navedena izvanučionička nastava organizirana prema važećim pravilima i željama učenika te uz puno sudjelovanje i suglasnosti roditelja. Također napominjemo da izvanučionička nastava proteklih godina nije organizirana te da je neposredno prije korone realizirana na destinaciju južne Dalmacije – kaže ravnateljica Vilmica Kapac.

Češka

Učenici Srednje škole Krapina u skladu s Godišnjim planom i programom rada Škole planirali su maturalna putovanja u Hrvatskoj. - S obzirom na interes većine učenika odabrana je destinacija južna Hrvatska. Putovat će se u dvije grupe, jedna u lipnju, a jedna u kolovozu. Teško mi je uspoređivati cijene jer u vrijeme pandemije COVID - 19 nismo realizirali odlaske na maturalna putovanja – kaže ravnatelj Ivica Rozijan, dodajući da o odabiru agencije u skladu s Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, a na temelju ponuda agencija, odlučuju roditelji. Učenici Srednje škole Zlatar ove godine idu na maturalno putovanje u Češku krajem mjeseca kolovoza. Usput će posjetiti Beč, kaže ravnatelj Mladen Pavetić. Povećanje cijena nije komentirao, budući da je destinacija drugačija, odnosno prijašenjih su godina učenici putovali u Španjolsku, dok za vrijeme pandemije korone maturalnih putovanja nije bilo. Učenici Srednje škole Oroslavje idu na maturalno putovanje u Crnu Goru u trajanju 5 dana krajem 8. mjeseca, po cijeni od 609 eura. - Prošle godine bili su na kraćem 4 -dnevnom putovanju po Dalmaciji, po cijeni od 2050 kn. U 2020. i 2021. nije bilo realiziranih maturalnih putovanja, a u 2019. učenici su bili također u Crnoj Gori, ali 6 dana, po cijeni od 3150 kn – kaže ravnateljica Natalija Mučnjak.


Bez maturalca
Kako sada stvari stoje, konjščinski srednjoškolci ove godine neće ići na maturalac. - Bio je raspisan javni poziv za dostavu ponuda za šestodnevnu školsku ekskurziju u Budvu - Sarajevo - Dubrovnik. Trebali su putovati krajem 8., odnosno početkom 9. mjeseca 2023. Zbog visokih ponuđenih cijena postupak odabira je obustavljen. Hoće li se raspisati novi javni poziv ovisi o roditeljima i razrednicima. 2020. i 2021. godine zbog pandemije nismo išli na maturalno putovanje, a 2022. bili su na četverodnevnoj ekskurziji u Biogradu na Moru – kažu u Srednjoj školi Konjščina. Na maturalno putovanje ne idu ni učenici SŠ Bedekovčina. - Naši učenici ove godine ne planiraju odlazak na maturalno putovanje, pa nisu ni tražili ponude. S obzirom na pandemiju organizirana su samo putovanja vezana uz projektne aktivnosti i izvanučioničku nastavu planirano Godišnjim planom i programom rada škole i Školskim kurikulomom – kaže ravnateljica Vera Hrvoj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook