Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi azil za pse i mačke

Kako u Krapinsko-zagorskoj županiji ne postoji azil za napuštene životinje, Veterinarska stanica Zlatar Bistrica pokrenu


Kako u Krapinsko-zagorskoj županiji ne postoji azil za napuštene životinje, Veterinarska stanica Zlatar Bistrica pokrenula je inicijativu za osnivanjem skloništa i rješavanjem problema napuštenih životinja.


Troškovi 900.000 kuna

“Prošle godine napravili smo idejni projekt i troškovnik koji smo predstavili Županiji. Troškovi za osnivanje skloništa iznosili bi oko 900.000 kuna, a kako mi nemamo novac da taj projekt realiziramo sami, tražili smo pomoć od Županije, a ona nam je i obećana.

Dogovoreno je da se održi sastanak na kojem bismo projekt predstavili načelnicima svih zagorskih općina i gradova s ciljem da projekt podrže i u svojim proračunima osiguraju novac kojim bi pomogli njegovo ostvarenje”, kaže dr. vet. med Mladen Jemeršić, direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica.

Sklonište za životinje bilo bi smješteno ponad Mihovljana u ograđenom gateru, na idealnom mjestu izvan naselja kako životinje ne bi smetale mještanima. Planira se da bi u azilu moglo biti smješteno 200-injak napuštenih životinja, odnosno pasa i mačaka, koliko se prema dosadašnjim iskustvima pokazlo godišnjom potrebom.

Trebamo pomoć

“U skloništu psi bi bili pregledani, prema zakonu deset dana u izolaciji, zatim cijepljeni protiv bjesnoće, mikročipirani, sterilizirani i kastrirani. Morali bi biti stalno nadzirani, pravilno hranjeni, a nakon zakonske obaveze od 60 dana, ako ih netko ne udomi, eutanizirani.

To bi bili veliki troškovi koje ne možemo pokriti bez pomoći općina i gradova”, kaže dr. Jemeršić i dodaje da se zasad napušteni psi dovode u stacionare i veterinarske ambulante, te kod djelatnika koji se bave kinologijom, a zatim pokušavaju udomiti preko medija.

Zagorci meka srca

“Udomili smo 75 posto pronađenih životinja. Zagorci rado udomljavaju pse i osjetljivi su na taj problem. Najviše napuštenih pasa je krajem godine, kada vikendaši odlaze u Zagreb i ostavljaju životinje”.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook