Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi čovjek HZZO-a Željko Belec: "Ne stvarajte strah kod liječnika i pacijenata"


Liječnici opće i obiteljske medicine, pedijatri, stomatolozi i ginekolozi uskoro bi se trebali prilagoditi novim stand



Liječnici opće i obiteljske medicine, pedijatri, stomatolozi i ginekolozi uskoro bi se trebali prilagoditi novim standardima kojim se povećava minimalni broj pacijenata za svaki liječnički tim. Liječnici opće medicine umjesto 850 trebali bi imati minimalno 1020 pacijenata, zubarima je minimalni broj s 1100 povećan na 1320 pacijenata.

Bez nervoze i straha

Kod timova opće medicine dva zagorska tima više neće zadovoljavati minimum - onaj u Zagorskim Selima te u Belcu, a kod stomatologa čak njih šest - u Humu na Sutli, Radoboju, Kumrovcu, Donjoj Stubici, Stubičkim Toplicama i Novom Golubovcu. Manjak pacijenata imaju također i ginekolozi u Klanjcu, Konjščini i Donjoj Stubici.

No, za Zagorska Sela, kao općine od posebne državne skrbi trebala bi vrijediti i drugačija pravila. U vezi s tim problemom oglasio se i čelni čovjek zagorskog HZZO-a Željko Belec. On kaže kako je bespotrebno stvarati nervozu i strah kod osiguranih osoba, ali i ugovornih liječnika da bi se neke ordinacije mogle zatvoriti.

- Područni ured Krapina pristupit će analizi broja osiguranih osoba po timu te zajedno s tim timovima koji imaju manji broj od minimalnog, utvrditi mogućnost preraspodjele osiguranih osoba koji su u povećanom broju kod drugih timova, osobito kod specijalista pedijatara za koje su se odlučila i školska djeca.

Produženje ruka

Također će se potaknuti navedeni timovi da u svoju skrb obuhvate još uvijek poveći broj neodlučnih osiguranih osoba koji nisu izabrali ugovornog liječnika - kaže Željko Belec dodajući i kako se s obzirom na procjenu optimalnog vremena potrebnog za navedene promjene rok produljuje do 31. prosinca ove godine.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook