Prethodni članak
Sljedeći članak

Psi lutalice zaklali 11 ovaca i janjadi

Osam zaklanih i priklanih ovaca, od kojih je šest bređih, te tri janjca, epilog je krvavog noćnog pira pasa lutalica na


Osam zaklanih i priklanih ovaca, od kojih je šest bređih, te tri janjca, epilog je krvavog noćnog pira pasa lutalica na poljoprivrednom obiteljskom gospodarstvu Vinka Staroveškog u Bratkovcu, u općini Zagorska Sela.


Na nešto više od dva i pol hektara ograđenog poljoprivrednog zemljišta, pašnjaka i livada, te u staji, Vinko drži 75 ovaca i uz poljoprivrednu mirovinu od 850 kuna te mirovinu supruge Štefice od 590 kuna, uzgoj ovaca i prodaja janjaca jedini su mu izvor prihoda.

Prizor na imanju doista je bio stravičan. Posvuda, po brijegu iznad kuće te uza Sutlu, kuda su ih psi naganjali, mrtve ili jedva žive ovce, oko kojih su se skupljale muhe. Priklane ovce, sve raskrvavljene, jedva da su odavale znakove života i one će morati pod nož jer, kaže veterinar Milan Husnjak, koji ih je pregledao, za njih spasa nema.

- Sve je počelo u tri sata po noći. Iz sna me probudilo strašno režanje pasa i čuo sam kako se vani nešto čudno događa. Nekoliko puta sam se izderao na pse i oni su otišli, ali kako po mraku nisam ništa vidio, nisam mogao ni pretpostaviti kakva se šteta dogodila. Tek kad se razdanilo obišao sam cijelo imanje i imao šta vidjeti.

Zaklane ovce i mali janjci posvuda, priklane sve u krvi samo su me milo gledale, a ja im više ne mogu pomoći - tužnim glasom ispričao nam je Vinko, dok je unuka Martina čekao težak posao kopanja velikih rupa za uginule životinje. Vinko, ogorčen na vlasnike pasa koji bez nadzora drže svoje životinje, kaže nam kako mu je nanijeta šteta veća od 20 tisuća kuna.

Veterinar Husnjak je dodao kako će ta tragedija ostaviti veće i trajnije posljedice od same novčane štete. Uza to što ih Staroveški noću više neće moći ostavljati vani, nego će morati u staju, ovce će zbog proživljenog stresa sada davati puno manje mlijeka, a sve će se odraziti i na reprodukciju, teže će ostajati bređe.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook