Prethodni članak
Sljedeći članak

Radnici oštećeni za preko 4 milijuna kuna

Sindikat metalaca upozorio na loš socijalni položaj radnika zlatarbistričkog Elcona, a predsjednik Uprave proziva sindik


Sindikat metalaca upozorio na loš socijalni položaj radnika zlatarbistričkog Elcona, a predsjednik Uprave proziva sindikaliste i dio radnika da svojim postupcima štete poduzeću.


Radnici zlatarbistričkog Elcona kojima poduzeće duguje zaostatke plaća još od 1998. godine podići će sudske tužbe kako bi zaštitili svoja prava, rečeno je u Krapini na konferenciji za novinare sindikata metalaca Hrvatske.

-Predsjednik uprave Elcona Zdravko Benčić opstruira svaki dogovor između radnika koji su ukupno oštećeni za preko 4 milijuna kuna. Naime, od rujna 1998. do ožujka 2000., odnosno od studenog 2003. do prosinca 2004. godine, radnicima su isplaćivane umanjene plaće, a poduzeće se obvezalo vratiti novac. No, kad se očekivalo da ćemo se izvansudski nagoditi, direktor je samovoljno raskinuo postojeći Kolektivni ugovor, ucjenjuje sindikat u poduzeću, te zastrašuje radnike i čini sve da do dogovroa ne dođe – kazao je sindikalni povjernik Elcona Franjo Stubičan.

Sidikalisti su na konferenciji prozvali i Nadzorni odbor poduzeća da žele isprovocirati radnike na štrajk te im uručiti izvanredne otkaze bez otpremnina. Ukazali su i na kašnjenje plaća, još nisu isplaćene plaće za lipanj i srpanj, te najavili moguće sudske tužbe radnika kako bi zaštitili svoja prava.

Benčić: Odabrali su pogodan trenutak

-Nova Uprava Elcona je s 1. rujna 2005. naslijedila kašnjenje u isplati dvije plaće. Ista situacija je godinu dana kasnije. U tom vremenu plaće su isplaćivane u razmacima od 30 dana, što je bio izuzetni napor zbog naslijeđenih problema (smanjenje realizacije, dug ino i domaćim dobavljačima, kreditna zaduženost). Zadnja plaća, koja je najvjerojatnije razlog sindikalnih akcija biti će isplaćena do 15. 09. 2006. Nova Uprava je nedugo nakon preuzimanja vođenja Elcona bila suočena sa zahtjevom dijela radnika u organizaciji sindikata za povratom navodnih umanjenja plaća za razdoblje 98.- 04. godine.

Za Upravu je taj zahtjev upitan s naslova gubitka prava uslijed prekluzije odnosno ne zahtijevanja zaštite plaća pred poslodavcem u zakonski predviđenom roku. U to vrijeme smanjenje je bila nužnost s naslova prekoračenja planskog učešća plaća u ukupnom prihodu. Tada se nitko od radnika nije bunio, sindikat je potpisivao sporazume s Upravom o povratu kada se za to stvore uvjeti (neugrožavanje proizvodnje i uredno poslovanje). Uvjeti se nisu stvorili i sada se Elconu prijeti tužbom, koja će ga, ako izgubi, otjerati u stečaj. Nositelj tužbi je odvjetnik koji je u početku navedenog vremena bio pravnik u Elconu.

Ako spor izgube radnici, morat će sami snositi troškove sudskih sporova (to su im organizatori prešutjeli). Dakle, dok jedna strana vodi grčevitu bitku za opstanak i opravak Elcona, druga strana minira sve napore iz raznih osobnih i drugih interesa i nije ih briga da li će sutra uslijed zatvaranja Elcona svi završti na cesti. Za to su odabrali pogodan trenutak. Naravno, ako Elcon opstane, on bi i dalje trebao biti njihova firma- odgovorio je na naš upit Zdravko Benčić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook