Prethodni članak
Sljedeći članak

Rak dojke najučestalija maligna bolest kod Zagorki

Tijekom provedbe nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je započeo u studenom 2006., u Krapinsko-zagorsk


Tijekom provedbe nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je započeo u studenom 2006., u Krapinsko-zagorskoj županiji, bolest je dijagnosticirana kod 15 žena.
Na pregled je do prošlog mjeseca pozvano 11.000 žena u dobi od 35 do 64 godine, a odazvalo 61 posto žena, što je za 11 posto više no u ostalim županijama. Postotak je ipak premali jer prema riječima koordinatorice programa dr. Marine Stanković Gjuretek, rak dojke je vodeći uzrok smrti iz grupe malignih bolesti kod žena iz Zagorja. Da su Zagorke neosviještene glede opasnosti zanemarivanja simptoma bolesti u izlječivoj fazi, zaključeno je i iz podatka da se čak 50 posto žena liječniku javlja tek u uznapredovaloj fazi bolesti. Godišnje 50-ak žena sazna da boluje od raka dojke, a umire ih dvadesetak.

Veliki problem je manjak opreme: skrining mamografija se u Zagorju radi u samo dvije ustanove, u zabočkoj te u bolnici u Krapinskim Toplicama, koje su prekapacitirane. Dnevno se radi tek 15 mamografija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook