Prethodni članak
Sljedeći članak

REGENERACIJA: Političari preveli radnike žedne preko vode

Odluka HVP-a, koji je odabravši gotovo 3 milijuna kuna slabiju ponudu menadžmenta i zaposlenika Regeneracije i njihovog


Odluka HVP-a, koji je odabravši gotovo 3 milijuna kuna slabiju ponudu menadžmenta i zaposlenika Regeneracije i njihovog njemačkog partnera Kirchner za kupnju 72 posto dionica mogla bi rezultirati stečajem tog nekadašnjeg diva za proizvodnju netkanog tekstila.

Regeneracija, naime, duguje M-Profilovoj tvrtki Intex, njenog nekadašnjeg pogona u Srbiji koju je vlasnik M-Profila kupio prije godinu dana, više od 5 milijuna eura (glavnica 2 milijuna eura, plus kamate unatrag 15 godina).

Vlasnik M-Profila Zdravko Valec bi taj golemi dug, da je postao kupac Regeneracije, otpisao, za što više nema razloga. Podnijet će već idući tjedna tužbu i zatražiti ovrhu nad svim njezinim nekretninama.

Zdravko Valec

«Imperij uzvraća udarac»

- Sramota je što kvalitetnija ponuda nije izabrana. Sigurno ćemo se žaliti i podići tužbu protiv Regeneracije- potvrdio je spekulacije o «protuudaru» Zdravko Valec, koji ne razumije Vladu koja se zaklinje da će zbog rupa u budžetu paziti na svaku kunu, a ponaša se kao sin razmetni, odrekavši se već u startu oko 5 milijuna kuna od razlike u cijeni te prihoda od PDV-a od dokapitalizacije. – To su novci svih građana i ne znam tko ima ovlasti odreći ih se - razočaran je Valec, koji u takvom modelu privatizacije vidi povratak na staru praksu s početka naše predatorske pretvorbe, kada je o svemu odlučivala politika. A politika, smatra, odlučuje i dalje. – Žao mi je ljudi, no politika je, kad se već miješala, trebala o tome misliti prije - kaže, što misli i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. – Nije mi čudna odluka Fonda.

Poznata je već dulje vrijeme, a vezana je uz nedavno učlanjenje direktora Regeneracije Anđelka Švaljeka u HDZ. Politička je to odluka, donesena na najvišem mjestu - ogorčen je Hanžek, koji je odmah nakon raspisivanja natječaja otvoreno dao podršku M-Profilu, kao jakoj i stabilnoj tvrtki, koja bi unijela svjež kapital, argumentiravši to, kako je rekao, fiktivno prikazanom pozitivnom poslovanju Regeneracije zadnjih godina koja je dobit ostvarila ne proizvodnjom, već prodajom nekretnina. – Trebalo bi i Državno odvjetništvo nešto poduzeti kad vlast prodaje nešto na ovakav način. Pokrivaju se radnicima, a ponuda menadžmenta nema ni bankovne garancije.

Nitko ne spominje ni ogromna potraživanja vjerovnika ni dugove za plin, struju i komunalnu naknadu te druga dugovanja. Regeneracija može i bez tužbe M-Profila završiti u stečaju već za mjesec dana sjednu li im na račun vjerovnici - otvoreno je ogorčen Hanžek, koji upozorava da sad kad je to privatno vlasništvo, više ne bi smjelo biti ni govora o otpisu dugova za komunalije i energente te bilo kakvih intervencija s «viših instanci», koje su u prošlosti redovito pozivane u pomoć.

Anđelko Švaljek

Švaljek nije iznenađen

- Očekivali smo takvu odluku jer je naša ponuda bila kvalitetnija, imali smo bolji program poslovanja i program razvoja, što smo zadnjih godina i dokazali. Drago mi je što je to prepoznato - komentar je direktora Anđelka Švaljeka, koji ima potporu 265 zaposlenika te Sindikata. Ne zabrinjava ga, čini se, ni najavljena tužba za povrat duga Intexu. – Gospodin Valec može biti samo tužitelj, a nikako i sudac- rekao je, izrazivši i sumnju u snagu Intexa budući da je on, kako kaže, dužan Ministarstvu privrede Srbije više od 6 milijuna eura. Uzročno posljedičnu vezu između tog podatka i eventualne ovrhe nad Regeneracijom nije želio otkriti, niti bilo što dodati o najavljenim potezima M-Profila. Komentirao je, međutim, izjavu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za Dnevnik HTV-a, koji je obrazlažući odluku Fonda rekao da su dali prednost menadžmentu «jer su radnici bili spremni založiti svu svoju imovinu za kupnju dionica», iz čega je iščitao njihovu bezrezervnu podršku svojoj Upravi. – Polančec time, dakako, nije mogao misliti na obične radnike jer su oni većinom kupili dionice na kredit u visini od 1 400 kuna, za što nisu trebali zalagati svoju imovinu. Imovinom su jamčili članovi Uprave za daleko veće iznose - objasnio je Švaljek.

Iz toga proizlazi da je sintagma «tvornica radnicima» bez pravog uporišta te da su radnici postali vlasnici minornog udjela dionica, koje je od njih u pravo vrijeme lako otkupiti. Tako, naime, razmišlja, bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić, kojega smo kao nekadašnjeg zagovornika prodaje tvornica radnicima, zatražili za komentar.

Slavko linić:"Odbačena su jamstva velike i jake domaće tvrtke, a mala njemačka tvrtka je dobila povjerenje"

Linić: Moguće su zloupotrebe radnika

- Radnicima u tržišnim utakmicama koji su imali bolju ponudu smo imali snage i hrabrosti dati podršku. No, ovdje je problem što je s jedne strane menadžment s jednom stranom firmom, koji su dobili više dionica te radnici kojima je pripalo manje, a kupili su te dionice iako imaju jako niska primanja. Moguće su zloupotrebe tih radnika kad jednog dana ne budu mogli podmirivati obveze po kreditu. Preuzet će ih oni koji mogu. Nažalost, previše je bilo takvih negativnih primjera da ne bi bili zabrinuti i u ovom slučaju. Čudno je i da je s druge strane bila jedna domaća firma, koja je odbijena, usprkos svojoj financijskoj snazi i kvalitetnom programu. Odbačena su jamstva velike i jake domaće tvrtke, a mala njemačka tvrtka je dobila povjerenje - dvojbe su Linića, čemu se može dodati i ona M-Profila koja je zgrožena da se Kirchner smatra jamcem budućnosti Regeneracije, a u usporedbi s njima su minorno društvo s ograničenom odgovornošću sa 10 zaposlenih, bez ijedne nekretnine u vlasništvu i godišnjim prometom od oko 4 milijuna kuna ( potkrijepljeno podacima o bonitetu te tvrtke HGK-e). Uz to, partner Regeneraciji je postala tek prošle godine, i kako kaže Valec, prošle i ove godine je s njom zaključila poslove vrijedne tek 3 milijuna kuna.

Glasna šaputanja

Nije na odmet iznijeti ni priču dijela radnika, koji su se novinarima potužili da su u kupnju dionica ušli pod svojevrsnom prisilom, uplašivši se za gubitak « crkavice» tek nešto više od republičkog minimuma, jer sad kad su ih pritisle godine i opća recesija, ne vide tko bi ih drugi htio. Ispričali su da su pozivani jedan po jedan u Upravu, gdje im je objašnjeno da im je alternativa otkaz jer «ako dođu ovi drugi, za njih neće biti mjesta kad nisu iz njihove branše». Švaljek je to demantirao, no javio se naknadno još jedan dio radnika, pojasnivši da ih ni nije zvao Švaljek, već njegovi emisari, odnosno poslovođe. Po čijem naputku, ne znaju. Potužili su se da nemaju ni za kruh, a kamoli za dionice, no eto, pristali su jer ne znaju što drugo.

Gradonačelnik Zaboka Hanžek: "Odluka Fonda vezana je uz nedavno učlanjenje direktora Regeneracije Anđelka Švaljeka u HDZ"

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook