Prethodni članak
Sljedeći članak

Roditelji Kiare Goršić: ''Ova vijest nam je ulila optimizam''

U uspjeh Kiarinog liječenja vjerovala je i cijela Hrvatska


Dobre vijesti stigle su iz San Francisca, oralna kemoterapija kojom se malena Kiara Goršić u SAD-u liječi gotovo dva mjeseca pokazala se uspješnom. Njeni roditelji Matea i Valentino Goršić govorili su u emisiji Studio 4 HRT-a o Kiarinom liječenju, prenio je HRT na svojem web portalu.

- Nakon dugih sedam mjeseci otkako smo dobili dijagnozu, ovo je tek prva dobra vijest. Presretni smo zbog toga što se tumor smanjio, prerano je još za neko veliko slavlje, ali ova vijest nam je ulila novi optimizam i dala do znanja da ovaj težak put koji smo prošli, od liječenja u Hrvatskoj, do dolaska u San Francisco, nije bio uzaludan, rekao je Valentino Goršić. Kiara ima jedan od najzloćudnijih tumora dječje dobi, difuzni gliom središnje linije, od kojeg godišnje u Sjedinjenim Državama obolijeva između 150-200 djece.

Liječenje u SAD-u je eksperimentalno, postoje različite vrste kliničkih studija, ali prema savjetima liječnika u Hrvatskoj odlučili smo se za ovu vrstu terapije, ona se do sada pokazala relativno uspješnom na određenom broju pacijenata, rekao je Kiarin otac. U ovoj fazi liječenja u kojoj je Kiara dodaju se primjese početnom lijeku da bi liječnici shvatili zašto lijek na nekoga djeluje, a na nekoga ne djeluje, nadamo se da će na Kiaru djelovati, kaže

- Srećom Kiara je u skupini pacijenata koja uz eksperimentalni lijek prima dodatnu terapiju koja je u laboratoriju pokazala dosta veliku uspješnost na genetske mutacije koje Kiarin tumor ima, kazala je Matea Goršić.

Nastavak liječenje

Govoreći o nastavku liječenja, Kiarina majka rekla je kako sada imaju pauzu od nepuna dva mjeseca tijekom koje će doći kući u Hrvatsku. U Hrvatskoj će Kiara nastaviti primati lijek, a roditelji su dobili dozu potrebnu za iduća dva mjeseca. - Nakon povratka u travnju ponovo nas čekaju pregledi poput magnetske rezonance, lumbalne punkcije i monitoring povezan uz samo liječenje, kaže Matea.  Cijeli postupak liječenja Kiara nevjerojatno dobro podnosi, kao neki superjunak, rekao je Valentino.  - Teret koji je ogroman za jedno dijete od sedam godina, Kiara nosi s lakoćom, i u pojedinim trenutcima kao da nas tješi, rekla je Matea.

- Teško je pričati o tome i situaciji u kojoj smo se našli, od zdravog djeteta do dijagnoze najzloćudnijeg tumora u pedijatrijskoj dobi prošlo je svega deset dana, rekao je Kiarin otac i nastavio: Iza Kiare je teška operacija, brojni manji zahvati, anestezije su u jednom periodu bile svakodnevne, brojni pregledi. Iscrpljujuće je bilo i prikupljanje novca za dolazak u Sjedinjene Države, kaže. - Našli smo neku nadnaravnu snagu jer nas je Kiara kroz svoju bolest oblikovala u potpuno druge ljude, naučila nas je što znači istinska snaga i borba, kaže Mateina majka. Vjerujemo u ovo što radimo i zahvalni smo cijeloj Hrvatskoj koja je omogućila da jedna djevojčica iz Šibenika dođe na ovako skupo liječenje, zaključili su oboje.

U uspjeh Kiarinog liječenja vjerovala je i cijela Hrvatska. U akciji prikupljanja novca za njeno liječenje u Sjedinjenim Državama prikupljeno je više od 18 milijuna kuna. - Teško je bilo odlučiti se izaći u javnost i tražiti pomoć kada smo shvatili da nećemo sami moći financirati liječenje, rekao je Valentino. - Susreli smo se s mnogo dobrih liječnika u Hrvatskoj rekao je Valentino, no teško je uspoređivati hrvatsko zdravstvo s onim u Americi, kazao je. - Otpočetka smo realni, znamo s čime se nosimo, znamo koje su Kiarine i naše šanse, kaže Valentino, no istaknuo je kako se od dolaska u Sjedinjene Države napokon gleda u Kiarinu budućnosti, što u Hrvatskoj nije bio slučaj. - Svjesni smo činjenica da Amerika nije "zlatni štapić" za Kiarino izlječenje, ali Amerika nam je dala šansu da zakoračimo u borbu, liječnici ovdje razgovaraju o nekoj budućnosti, dali su nam nadu koju nam nije dalo hrvatsko zdravstvo, kazala je Matea.

U Kiarino ime pozdravili su zagrebačkog liječnika Filipa Jadrijevića-Cvrlje koji im je čvrsti oslonac u ovoj situaciji, i zahvalili cijeloj Hrvatskoj što je omogućila da dođu na liječenje u Sjedinjene Države, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook