Prethodni članak
Sljedeći članak

Svi čestitaju SMS -om, no dobiti božićnu čestitku oduvijek je bila čast

Jesmo li zaboravili na nekada omiljenu blagdansku tradiciju?


Znam da danas svi čestitaju putem SMS-a, ali nemaju svi pametne telefone, posebna starija generacija. Nemojte zaboraviti pisati božićne čestitke. Lijepa je to gesta i tradicija - poručuje Nadica Bedek iz Igrišća, vlasnica OPG Bakina okućnica, koja njeguje zagorsku tradiciju.

Stare više i od 100 godina
Na svom je imanju, u sklopu Adventa, pripremila izložbu božićnih čestitki. Prikupila ih je oko 400. – To su sve čestitke koje sam dobila, a ima i onih koje sam sama izradila na brojnim radionicama. Ne znam koja je najstarija, no ima čestitki na kojima su poštanske marke jako pohabane, stare i po 100 godina – ističe Bedek.

Čestitka srcu draga
-Nekada prije, ne tako davno, dobiti božićnu čestitku bila je čast. Čestitku si slao nekome koga si voljel, poštoval, nekome tko ti je srcu drag. Ja na to gledam na ovaj način: posvetio si nekome kome pišeš svoje vrijeme, razmišljao si o njemu i o tome što da mu napišeš, dao si novac za čestitku, koliko koštala da koštala... Danas čestitka i marka dođu 10 kuna. I razveselil si ga – prisjeća se Nadica.


Poslala ih 15, dobila jednu povratnu
Dodaje kako je za ovaj Božić poslala 15 čestitki, a dobila samo jednu povratnu i to od svoje djece. To ju je malo rastužilo. -Nikome više to nije važno. A, upravo božićnom čestitkom ljudima koji su ti daleko, a dragi i važni, iskazuješ ljubav i poštovanje. Nemojte to zaboraviti - mudro savjetuje Nadica, koja poziva da posjetite njenu izložbu i Božić na Opg -u Bakina okućnica u Igrišću. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook