Prethodni članak
Sljedeći članak

Samo u Zagorju: Cestu dugu 13 km grade već 9 godina. Do sad su izgradili 11 km


Foto: Pixsell/Arhiva

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak stiže u Zagorje kako bi osobno prisustvovao „radnom uvođenju izvođača radova na 3. fazi projekta izgradnje spojne ceste Krapina – Zabok”, dakle, dionice od čvora Lepajci do spoja sa Zagorskom magistralom, iza naplatnih kućica na Autocesti Zagreb – Macelj u Velikoj Vesi.

Dobra je to vijest za Zagorce koji već godinama s nestrpljenjem iščekuju dovršetak vjerojatno najsporije građene ceste u Hrvatskoj.

Podsjetimo, cesta koja je duga ukupno 13,2 kilometara gradi se već devet i pol godina, a do sada je izgrađeno manje od 11 kilometara, iako prolazi ravnim poljima doline rijeke Krapinice, što znači da na njoj nema pretjerano zahtjevnih infrastrukturnih objekata poput tunela ili velikih vijadukata.

Radovi na izgradnji prve dionice, one od Zaboka do Svetog Križa Začretja, dugoj 6 kilometara, započeti su u svibnju 2014. godine i ona je trebala biti dovršena do svibnja 2016. godine, no, otvorena je s godinu dana zakašnjenja, dakle, tek 2017. godine.

Vjerojatno vođeni idejom da je kvalitetna priprema više od pola posla, Hrvatske ceste su drugoj dionici Spojne ceste, one od Svetog Križa Začretja do Lepajci, pristupile puno ozbiljnije, te su se za tih 5 novih kilometara ceste pripremale više od dvije godine, da bi radovi na njenoj izgradnji započeli u kolovozu 2019. i potom trajali više od tri godine, sve do prosinca 2022., kada je puštena u promet.

Treća dionica, koja se treba početi graditi ovih dana, više je nego upola kraća, tako da je za očekivati da bi mogla biti dovršena u roku i manjem od dvije godine.

Uvjereni su u to i u Hrvatskim cestama, iz kojih su nam prošlog tjedna na naš upit odgovorili kako bi radovi trebali biti dovršeni u roku 12 mjeseci.

„U pogledu izgradnje projekta Zabok-Krapina, naglasili bismo kako je uvođenje u posao za dionicu od Velike Vesi do Krapine (od km 10+870 do km 13+230), duljine 2.36 km, planirano kroz desetak dana, s rokom izvođenja radova od 12 mjeseci, od dana uvođenja izvođača radova u posao. Zadnja faza koja podrazumijeva spoj do poslovne zone Krapina Nova je u stadiju projektiranja. Detaljnije, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, a što je preduvjet za izvođenje radova”, odgovorili su nam iz Hrvatskih cesta.

Iako i sam nezadovoljan dinamikom njene izgradnje, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović zadovoljan je što se taj projekt konačno bliži kraju.

„Spojna cesta Zabok – Krapina je dugo očekivana cesta s obzirom na to da je prilikom izgradnje Autoceste Zagreb – Macelj nekadašnji trak Zagorske magistrale uzet za jednu traku autocesti i pa se lokalni promet odvijao cestom koja ide kroz gusto naseljena mjesta od Zaboka prema Krapini. I sigurno da je to bila jedna opasna cesta, tako da je Spojna cesta bila velika nužnost. Nakon što je izgrađena prva faza, od Zaboka do Začretja, a potom i druga od Začretja do Lepajci, naravno da će ova treća dionica, koja ide do ispred naplatnih kućica u Velikoj Vesi i spaja se na Zagorsku magistralu, značajno rasteretiti promet kroz ova gusto naseljena mjesta. Ta će Spojna cesta, dakle, donijeti puno toga dobroga. Dugo smo čekali da se radovi nastave i sretan sam da smo došli sad u tu fazu da se kroz par dana očekuje sam početak radova”, rekao nam je gradonačelnik Gregurović.

Za svaki slučaj, spomenimo na kraju kako ni Grad Krapina, ni Krapinsko - zagorska županija nemaju nikakvog utjecaja na dinamiku izgradnje ove prometnice, budući da je riječ o državnoj cesti, odnosno, investiciji Hrvatskih cesta. Dakako, osim Hrvatskih cesta, pita se tu nešto i ministra prometa, stoga je njegov najavljeni sutrašnji dolazak u Zagorje u svakom slučaju dobar znak za budućnost ove, Zagorcima itekako bitne, spojne ceste.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook