Prethodni članak
Sljedeći članak

Samoubojstava sve više: Muškarci skloniji suicidu od žena


U Zagorju su muškarci četiri i pol puta skloniji samoubojstvu od žena. Tijekom prošle godine samoubojstvo je počinilo



U Zagorju su muškarci četiri i pol puta skloniji samoubojstvu od žena. Tijekom prošle godine samoubojstvo je počinilo 49 osoba, od čega 40 muškaraca i devet žena. Dodaju li se tom broju i pokušaji samoubojstva, kojih je bilo 30, dolazimo do ukupne brojke od 79, što je za 18 posto više nego godinu dana ranije.

Najviše vješanja

Prema načinu izvršenja, najviše je samoubojstava vješanjem - 35, dok ih je osam izvršeno pucanjem iz vatrenog oružja. Najugroženija je dobna skupina ona iznad 65 godina. Psihijatrica u Općoj bolnici na Bračku mr.sc. Sandra Kocijan-Lovko rekla je kako su razlozi koji mogu objasniti veću učestalost suicida kod muškaraca nego kod žena višestruki.

- Općenito je poznato da 10-15 posto alkoholičara počini samoubojstvo, 15 posto oboljelih od depresije te 40-66 posto oboljelih od PTSP-a. Alkoholizam je češći kod muškaraca nego žena u omjeru 4:1, a muškarci općenito biraju vješanje i vatreno oružje, dok su žene sklonije samoubojstvu tabletama.

Iako od depresije češće obolijevaju žene, spremnije su tražiti psihijatrijsku pomoć te se ne dovesti do stanja socijalne izolacije, što je kod muškaraca češće, a time i počinjenje suicida u neprepoznatoj i neliječenoj depresiji. Od PTSPa češće obolijevaju muškarci te češće počine samoubojstvo.

Otkazi na poslu

U zadnje vrijeme sve veća učestalost otkaza s posla kod muškaraca u većoj mjeri dovodi do osjećaja izgubljenog samopoštovanja i samopouzdanja, a žene se lakše suočavaju s gubitkom posla zbog njihove identifikacije s brojnim obiteljskim ulogama.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook