Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanacija stijene u Zelenjaku

Sanacija stijene u zaštićenom području značajnog krajobraza Zelenjak koja u ovom trenutku najviše ugrožava i za koju pos


Sanacija stijene u zaštićenom području značajnog krajobraza Zelenjak koja u ovom trenutku najviše ugrožava i za koju postoje pretpostavke da bi se uz određene uvjete mogla odvojiti sa svojeg ležišta započeti će 11. rujna (utorak) 2007. godine u 9 sati.

Okupljanje ekipe će biti kod restorana Ventek u Zelenjaku, a sanacija predmetne stijene provesti će se sidrenjem sa Fe Zn užetom promjera 10 mm. U „zdravu stijenu“ će se zabiti odgovarajuća željezna sidra (trikosal) te će se od Fe Zn užeta isplesti mreža koja će onemogućiti pomicanje kamenog bloka.

Na taj način će se sačuvati od eventualnog odvajanja i spuštanja u dolinu i na državnu cestu. Županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije je prihvatila takav način sanacije, koju će provesti poduzeće „VRSA TRADE d.o.o. RADOVI NA VISINI“ iz Splita koja je registrirana i stručno osposobljena za provedbu sanacije čiji je direktor Srđan Vrsalović, voditelj GSS Split. Na taj način će se sačuvati vegetacija i prirodne vrijednosti zaštićenog područja - Značajni krajobraz „Zelenjak“ od devastacije eventualnim miniranjem.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook