Prethodni članak
Sljedeći članak

Seljaci traže zadrugu od koje će kupovati svinje

Piše: Ivančica Jurčević U dvadeset tisuća gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije godišnje se uzgoji





U dvadeset tisuća gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije godišnje se uzgoji oko 20 tisuća svinja.

Zagorski veterinar Milan Husnjak, koji je ujedno i član županijskog Poglavarstva potaknuo je temu o pojavi svinjske kuge, koja bi prema mišljenju stručnjaka iz veterinarskih krugova mogla pojaviti u Zagorju tijekom ljeta.

Nakon što se s 1. siječnjem, prema standardima Europske unije ukinulo cijepljenje svinja, opasnost od zaraznih bolesti među svinjama je povećana, a takva situacija pogoduje i njihovoj ilegalnoj trgovini. Stoga se i od policije traži da se pojača kontrola prometa životinja. "Poljoprivrednici imaju malo informacija o tome, a svinjska je kuga jako opasna bolest koja se brzo širi" - kaže dr. Husnjak.

Zbog svega će županijsko Poglavarstvo na jednoj od sljedećih sjednica razmotriti prijedlog mjera za suzbijanje te pojave koje treba donijeti Služba za poljoprivredu. Veterinar Milan Husnjak na terenu se susreću s brojnim pitanjima poljoprivrednika. Oni su i predložili da Poglavarstvo razmotri njihov prijedlog da se svinje organizirano prodaju posredovanjem Poljoprivrednih zadruga, kako bi bili sigurni što kupuju.

Kako se odojci kupuju tijekom ožujka dr. Milan Husnjak poručuje seljacima da kod kupnje svinja mora imati markicu na uhu, a trebaju dobiti i potvrdu o zdravstvenom stanju životinje. U slučaju da se svinje dopreme iz druge županije, trebaju pozvati veterinara koji će potvrditi da su one zdrave. Jedna od mjera zaštite je da se ispred svinjca postavi spužva natopljena dezinfekcijskim sredstvom

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook