Prethodni članak
Sljedeći članak

Sinoć je ponovno zasjala manifestacija 'Kušaj fiš na zagorski', a noviteti se već spremaju za iduću godinu


Sinoć je u Zagorskim Selima, po drugi put zaredom, zasjala manifestacija 'Kušaj fiš na zagorski', koja svojim neobičnim nazivom i konceptom privlači sve više pažnje. Iako fiš nije tipično zagorsko jelo, ova manifestacija na poseban način spaja lokalnu tradiciju i bogatstvo rijeke Sutle. Žitelji i posjetitelji imaju priliku uživati u fišu i raznovrsnim jelima pripremljenim od slatkovodnih riba ulovljenih iz Sutle, ali i onih morskih, a sve u duhu promicanja ribolovstva, zdrave prehrane i prirodnih resursa koje ovo područje nudi. Uzbuđenje je veliko, a slobodno možemo reći kako je ova manifestacija, iako joj je ovo tek drug izdanje, već tradicionalna.

Načelnica općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak ponosna je na manifestaciju jer je ona drugačija, a ribarska večer je, kaže, pravi pogodak.

- Ove godine više je posjetitelja nego lani, posebice iz okolnih općina i gradova što je normalno jer prva godina je uvijek nekako orijentirana na lokalno stanovništvo. Ako smo pogodili, a vjerujem da jesmo, tendencija rasta bit će primjetna. Proširili smo ponudu sa slatkovodnim ribama, ali i morskim plodovima, koktelima uz, tradicionalno naš zagorski koktel – gemišt i mesnu ponudu jela tako da je zaista bilo za svakog po nešto – rekla je načelnica Krivec Jurak.

Direktorica Turističke zajednice Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, Ramona Mačefat Muranić osvrnula se na prošlu godinu rekavši kako ih je broj posjetitelja prošle godine ugodno iznenadio.

- Ljudi nemaju prilike probati ribe na ovakve načine pa smo ove godine proširili ponudu sa šaranom na rašlje i morskih riba. Malo smo se unaprijedili za ovu godinu i ovaj večernji termin sigurno više odgovara posjetiteljima. Za drugu godinu imamo neke novitete, ali to nećemo otkrivati, bit će zanimljivo pa nam svakako dođite i druge godine – rekla je Mačefat Muranić.

Pročelnica Upravnog odijela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec ovom je prilikom istaknula kako se Krapinsko – zagorska županija doista može pohvaliti prirodnim ljepotama, predivnom kulturnom baštinom, ali i brojnim udrugama i manifestacijama kao što je i ova.

- Izuzetno smo ponosni što tijekom cijele godine naše općine, gradovi i njihove udruge organiziraju ovakve i slične manifestacije. Županija je ponosna na brojne udruge i nastoji ih podržati financijski i ovim putem pozivamo sve udruge da prate naše natječaje kako bi mogli aplicirati i kako bi im osigurali financijska sredstva – rekla je Smičić Slovenec.

Nikola Kunštović i Danijel Horvat iz ŠRD-a Sutla Klanjec bili su zaduženi za pripremu šarana na rašljama koji se, otkrili su nam, mora lagano peći s dobrim tajnim sastojcima i umakom.

- Postižemo pečenje do faze savršenstva, a on se ovisni o veličini ribe, mora peći oko tri sata. Šaran na rašlju se možda ne priprema često u Zagorju, to je jelo baranjskog podrijetla, ali mi krećemo tim stopama jer je predobra delicija. Stavili smo par naših sastojaka tak da bude baš po zagorski – ispričali su nam.

Cijela fotogalerija dostupna je OVDJE.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook