Prethodni članak
Sljedeći članak

Slavonac kod kojeg se pojavila afrička kuga: 'Mislio sam da su mi svinje malaksale zbog vrućine… Jučer su mi ih sve poubijali'


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva jučer je objavilo da je u Gradištu pored Županje potvrđen slučaj afričke svinjske kuge. Zaraza je zabilježena na gospodarstvu koje se nalazi tri kilometra izvan naselja, a resorni ministar Josip Dabro kazao je da su se zaražene svinje nalazile u zoni 4. kategorije, odnosno u vanjskom uzgoju blizu šume.

U objektu se nalazila 81 svinja, a jučer su sve eutanazirane. Danas nema novih dojava o slučajevima, a u ministarstvu se nadaju da će to ostati izoliran slučaj, no pozivaju na oprez.

Tihomil Kadić, vlasnik farme na kojoj je zabilježena zaraza, kazao je za HRT kako je prvo mislio da su životinje malaksale zbog velikih vrućina, a potom je posumnjao na trovanje hranom. “Na kraj pameti mi nije bilo da je svinjska kuga. Nažalost, pokazalo se da je to”, kazao je.

Dodao je kako u blizini njegove farme nema divljih svinja ni strvinara, pa sumnja da su za izbijanje zaraze krive ptice. Farma ima video nadzor, električnu ogradu, dezinfekcijsku barijeru i u nju, tvrdi, ne ulazi nitko osim njega i njegove bliske rodbine. Sve, naglašava, radi po pravilima.

Slavko Durdov iz Sindikata Slavonije i Baranje za svinjogojstvo tvrdi kako na njihovo područje već sedam mjeseci nitko nije došao niti se bavio sprečavanjem širenja afričke svinjske kuge. “Na par mjesta su bili i napravili dezinfekciju, ostalima ništa. To je dokaz o nebrizi pojedinih struktura, veterinarskog zavoda i ostalih”, kazao je Durdov.

Predsjednik spomenutog sindikata Duško Pavlik zvuči dosta ogorčeno. “I to malo svinja što ima – i to će odvesti. Ostat će samo oni veliki koji imaju farmu, nećemo ih sad imenovati. I to zato što su po komorama i kojekakvim udrugama.”

Slučaj afričke svinjske kuge komentirao je i ministar obrane Ivan Anušić, koji je kazao kako se ne smiju ponoviti određene greške koje su se možda ranije počinile. Izrazio je sigurnost da će ministar poljoprivrede riješiti situaciju i da će napraviti ono što je najbolje za svinjogojce i hrvatsku poljoprivredu, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook