Prethodni članak
Sljedeći članak

Šleperi ruše kuće iz temelja

“Izgradili ste cestu da bi zgrabili novce, iskoristili staru cestu da bi zaribali Zagorce”, sadržaj je trans


“Izgradili ste cestu da bi zgrabili novce, iskoristili staru cestu da bi zaribali Zagorce”, sadržaj je transparenta s današnjeg prosvjednog skupa na kružnom toku u Švaljkovcu, na silasku s autoceste Zagreb - Macelj kod Svetog Križa Začretja, na kojem se okupilo 200-tinjak mještana nimalo impresioniranih obećavajućom promemorijom od 27. ožujka, koju su u kancelariji (!) saborskog zastupnika Ivana Jarnjaka potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban, gradonačelnici Krapine i Zaboka Josip Horvat i Ivan Hanžek, načelnik Općine S. K. Začretje Ivan Kranjčić, predsjednik ŽO HDZ-a Milivoj Škvorc te ravnatelj Županijske uprave za ceste Vlado Kavač.



Šleperi ruše kuće iz temelja

- Više nikome ne vjerujemo. Živimo u strahu, pucaju zidovi naših kuća, djeca će nam stradati - očajni su mještani naselja kroz koja se od zatvaranja sustava naplate počeo odvijati vrlo frekventan promet svih onih koji izbjegavaju plaćanje cestarine, pa i teških kamiona i šlepera, usprkos zabrani koju drsko krše.

Ožujskom su promemorijom obećani brojni i brzi zahvati na rekonstrukciji uništenih mjesnih cesta, koji su tek vatrogasne mjere do izgradnje spojne ceste Zabok - Krapina, no kako je siječanjska promemorija obećavala isto, a do danas se ništa nije napravilo, mještani upozoravaju da će, bude li trebalo, blokirati i autocestu.

- Pozivam Mesića, Sanadera i Kalmetu sebi doma na osam dana da vide kak nam je lepo - rekao je jedan prosvjednik pozivajući na pritisak na glavešine koje su sami izabrali, kako kaže, na svoju sramotu.

- Gospoda bi u Europu. Pa nek idu prek Splita - dodao je, dok su drugi govorili o nefunkcioniranju vertikale vlasti, a čulo se i da su neki spremni na hapšenje i zatvor, sve do izvršenja njihovih zahtjeva.

Inače, miran prosvjed završio je zaustavljanjem vozila na pješačkim prijelazima, a blokada kompletnoga prometa slijedi na uskrsni ponedjeljak 17. travnja.

Zahtjevi

Traže izgradnju paralelne ceste uz autocestu od Zaboka do Krapine, besplatno korištenje autoceste na toj dionici za sve stanovnike i poslovne subjekte s prebivalištem, odnosno sjedištem u Krapinsko-zagorskoj županiji, i otvaranje prilaza autocesti u Lepajcima i Zaboku do puštanja u promet paralelne ceste, rekonstrukciju svih lokalnih cesta koje su uništene kamionskim prijevozom, izradu zvukobrana i rješavanje oborinskih voda.
Uzeli i magistralu i novac

Mještani vjeruju da su Zagorci višestruko pokradeni, jer ne samo da su uništene lokalne ceste koje su dijelom financirali samodoprinosom nego su im uzeli i dio Zagorske magistrale, pretvorivši je u autocestu, tek slabašnim presvlačenjem asfaltom.

- Nisu je strgali i napravili kak treba, već su je tek malo ušminkali, a razliku je netko sebi stavio u džep - kažu.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook