Prethodni članak
Sljedeći članak

Sljeme: Crveni spust otvoren je za rekreativce

Iako je bio radni dan, sto najvatrenijih skijaša i snowboardera jučer nije htjelo propustiti priliku za uživanje u snije


Iako je bio radni dan, sto najvatrenijih skijaša i snowboardera jučer nije htjelo propustiti priliku za uživanje u snijegu na vrhu Medvednice, odnosno na najdužoj i najatraktivnijoj sljemenskoj stazi.


40 cm mamca

Nakon dva tjedna zasipanja umjetnim snijegom, otvoren je, naime, Crveni spust najljepša europska skijaška staza, kako to zna reći gradonačelnik Milan Bandić. Četrdesetak centimetara snijega na Sljemenu bilo je dovoljan mamac za sve ljubitelje zimskih radosti da na svjetlo dana izvuku svoje skije i daske.

- Ma, odlično je! Vrijeme je krasno i staza je super! kazali su nam prekaljeni boarderi Andrej, Hrvoje i Sanjin.

Iako su nestrpljivo čekali da se otvori Crveni spust, vratolomije su si ove godine na Sljemenu već priuštili. Prvi put ondje su bili još potkraj listopada, kada je planinu, za to doba godine rano, zabijelio prvi prirodni snijeg.

Jučerašnja dobra posjećenost Crvenog spusta iznenadila je šefa skijaške žičare Dragu Žiljka.

- Iskreno, bilo me pomalo strah hoće li uopće netko doći, jer u gradu je bilo 15 stupnjeva, pa su ljudi sjedili na terasama i ispijali kavu. Na kraju je ipak sve ispalo dobro rekao je Drago Žiljak. Nakon završetka radnog vremena skijaške žičare, sjeo je u ratrak i krenuo sam ravnati stazu. Crveni će spust, dodao je, za građane biti otvoren do kraja ovoga tjedna.

Za početak sljedećega prognostičari najavljuju val zahlađenja, pa će snježni topovi ponovno na Sljemenu ispucavati snijeg.

- Treba nam pola metra snijega na Crvenome spustu, pa moramo iskoristiti svaku priliku da uključimo topove. Zato molim građane za razumijevanje rekao je šef sljemenske skijaške žičare. Polovicom prosinca na red bi trebalo doći i noćno skijanje na najdužoj sljemenskoj stazi, posebno omiljeno među Zagrepčanima. Preduvjet za njegovo održavanje jest pedesetak centimetara snijega duž cijele staze.

- Noćno je skijanje ekstremno i staza zbog toga mora biti jako dobro pripremljena. Moramo omogućiti takve uvjete da se skijaši mogu trenutačno zaustaviti i tako izbjeći moguće nezgode objasnio je Drago Žiljak.

Kvrga na glavi
Pripadnici Gorske službe spašavanja jučer pak nisu imali previše posla.

- Imali smo jednu intervenciju. Sudarili su se skijaš i boarder. Prvi je zaradio kvrgu na glavi, a drugi je rasjekao ruku, ali nije bilo ništa strašno kazao je pripadnik GSS-a Dubravko Kavčić.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook